V obchodoch môžu deti ochrániť kútiky

Donúti tragédia v žilinskom bauMaxe sprísniť bezpečnosť v hobby predajniach? A to nielen kvôli deťom, ale aj všetkým zákazníkom a zamestnancom. Drevené hranoly, ktoré sa v nedeľu zo štvormetrovej výšky zosypali na trojročného Jakubka, mohli totiž zabiť aj dospelého človeka.

12.05.2015 19:13
Metro, nákupné centrum, deti Foto: ,
Na zákaz vstupu osobám nižším ako 140 cm v predajniach Metro upozorňujú zákazníkov hneď pri vstupe.
debata

Prvým krokom by mohol byť zákaz vstupu detí do predajní alebo vytvorenie detského kútika. Takéto riešenia by privítali rodičia i odborníci.

Nešťastie v žilinskom bauMaxe vyšetruje polícia a včera samostatné prešetrovanie začal aj miestny Inšpektorát práce, ktorý tvrdí, že hranoly mohli ohroziť aj zamestnancov predajne. „Nepreverujeme to ako úraz, ale zisťujeme, či neboli porušené bezpečnostné predpisy. Budeme skúmať, či tie regály spĺňali bezpečnostné požiadavky a či sa vykonávali ich kontroly,“ uviedol Rudolf Kubica, hlavný inšpektor práce v Žiline. Dodržiavanie bezpečnostných predpisov, kontrola preťaženia regálov i vyhodnotenie možných rizík je podľa Kubicu úlohou prevádzkovateľa predajne.

„Pred každým otvorením by mali zamestnanci predajňu skontrolovať. Kontroly preťaženia regálov sa robia v intervaloch, ktoré udá ich výrobca,“ spresnil Kubica. Či kontroly prebehli aj v žilinskej predajni, sme sa opýtali vedenia spoločnosti. „V posledných rokoch prešli všetky naše predajne kontrolou Inšpektorátu práce a prakticky všetky len s minimom drobných, viac-menej formálnych výhrad,“ odpovedal Martin Chmelár, vedúci marketingu.

Na výsledky vyšetrovania polície a inšpektorátu čaká aj rezort práce. „V prípade potreby budeme uvažovať o zmene legislatívy týkajúcej sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ uviedla Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva.

Tragédia podľa analytika trhu Ľubomíra Drahovského ovplyvní slovenské predajne, ktoré podľa neho pristúpia k prísnejším opatreniam. „Vo svete je bežné, že hobby obchody majú svoje detské kútiky, podobne ako to má v Bratislave Ikea. To znamená, že by bol vyčlenený personál, ktorý by dával pozor na deti, kým rodičia nakupujú,“ uviedol možné riešenia bezpečnostných rizík Drahovský. Zákaz vstupu detí by privítal najmä v priestoroch, kde sa do predajní vstupuje autom a nakladá sa tovar. Podľa analytika by mohlo byť účinné i to, keby personál v predajniach upozorňoval rodičov na možné nebezpečenstvá, ktoré na deti v priestoroch obchodov číhajú.

Pri manipulácii s tovarom vo výške hobby... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Baumax, regále Pri manipulácii s tovarom vo výške hobby markety spravidla uzatvárajú celú uličku.

Prísnejšie pravidlá oproti ostatným obchodom už má aj obchodná sieť Metro, ktorá uplatňuje zákaz vstupu osobám, ktoré sú nižšie ako 140 cm. Okrem toho podľa Martina Jaroša, manažéra komunikácie siete týchto predajní, pri manipulácii s paletami uzavrú celú uličku a až následne pracujú s tovarom uloženým vo výške. Rovnako postupuje aj Ikea. „V zásade platí, že v regáloch sú umiestnené len ľahšie artikle, s ktorými sa jednoduchšie pracuje. Ťažšie a objemnejšie balenia, ako napríklad sudy s pivom, bývajú umiestnené nižšie alebo na paletách tak, aby sa ľahko prenášali a aby nehrozil ich pád z výšky,“ dodal Jaroš.

Detské kútiky sú na Slovensku dostupné vo veľkých nákupných centrách, ale podobnú službu z hobby predajní svojim zákazníkom ponúka len Ikea. Detský kútik je podľa Tomáša Kubíka, manažéra komunikácie spoločnosti, určený pre deti od troch do deväť rokov.

Ostatné Pravdou oslovené spoločnosti na otázky, či neuvažujú o zriadení detských kútikov prípadne o zákaze vstupu detí do predajní a aké sú ich pravidlá manipulácie s tovarom vo výške, uviedli len, že pracujú na základe prísnych bezpečnostných predpisov a v medziach zákona. Zamestnancov pravidelne školia a v predajniach vykonávajú pravidelné kontroly. Ani bauMax zatiaľ podľa Martina Chmelára neuvažuje o sprísnení bezpečnostných opatrení a zákaze vstupu detí. Podľa Drahovského dôvodom môže byť otázka, či bauMax plánuje na slovenskom trhu zotrvať. Zákaz vstupu detí by totiž mohol spôsobiť pokles počtu zákazníkov a hrozila by podobná situácia ako v susednom Maďarsku, kde vedenie ohlásilo zatvorenie 14 prevádzok.

Zákazníci tohto reťazca majú na prísnejšie pravidlá rôzne názory. „Mali by deťom vstup do takýchto obchodov zakázať. Deti sú v takýchto veľkých predajniach doslova neviditeľné, oči musím mať na stopkách. Počula som čo sa stalo, preto syna od seba nepustím,“ povedala Silvia, ktorá v bratislavskom bauMax-e nakupovala so 6-ročným synom a stále ho držala za ruky. „Obmedzenie ich vstupu by sme prežili rovnako, ako to dokážeme akceptovať napríklad v Metre. Dokázali by sme sa prispôsobiť,“ dodala.

Ďalšia zákazníčka Oľga s ňou však nesúhlasila. „Ideálne by bolo, keby sa v každej predajni vytvoril detský kútik, kde by sa deti mohli hrať, kým ich rodičia nakupujú,“ mieni Oľga, podľa ktorej by úplný zákaz spôsobil pokles počtu zákazníkov v predajniach. Patril by medzi nich aj Milan, ktorý bežne na nákup chodí so svojimi deťmi. „Chodím sem nakupovať s deťmi, a keby ich z predajne vykázali, bol by som obmedzený aj ja, pretože v aute ich nechať nemôžem,“ reagoval na možný zákaz Bratislavčan, ktorý by radšej uvítal iné riešenie.

Trojročný Jakubko z Varečky na Orave zomrel v nedeľu po tom, čo sa na neho v predajni bauMaxu z vyše štvormetrovej výšky zosypali drevené hranoly. Bezpečnostný technik, ktorý nechcel byť menovaný, uvažuje, že mohlo ísť o zlyhanie ľudského faktora. „Taký tovar nesmie byť uložený vo výške. Možno niečo z tej palety odobrali a načatý obal nezabezpečili páskou alebo fóliou, ako by to malo byť,“ myslí si technik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #nákupné centrum #bauMax