Diskusia s Tureckom je geopolitická nevyhnutnosť, tvrdí Lajčák

Ministri zahraničných krajín V4 sa v utorok večer v tureckom prímorskom meste Antalya stretli s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušogluom. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie, cieľom stretnutia bolo prediskutovať možnosti užšej spolupráce.

13.05.2015 10:14
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata (10)

Slovensko je odhodlané pokračovať v dialógu s Tureckom a prehlbovať ho, pretože to je „obojstranne výhodné a navyše je to aj geopolitická nevyhnutnosť,“ tvrdí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Turecko je podľa slovenského šéfa diplomacie dôležitý partner aj v otázkach ekonomickej a energetickej spolupráce. Lajčák v tejto súvislosti poukázal na možnosti spolupráce V4 s Tureckom v oblasti transportu energonosičov s cieľom väčšej diverzifikácie energetických zdrojov krajín V4.

„Diverzifikácia je jedným z kľúčových faktorov, ktoré zaručujú energetickú bezpečnosť v strednej Európe,“ zdôraznil. Okrem energetiky sa ministri zamerali na výmenu názorov na aktuálne dianie na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva, v Sýrii, na problém islamského radikalizmu a imigrácie.

Ako uvádza ministerstvo zahraničia, všetky tieto témy predstavujú podobne závažnú výzvu pre V4 aj pre Turecko. Turecko je zároveň kandidátskou krajinou, ktorá vedie s Európskou úniou rokovania o prípadnom členstve. Ministri krajín V4 podporili integračné ambície Turecka, pričom vyzdvihli potrebu plnenia predvstupových kritérií.

Schôdzka ministrov zahraničných vecí krajín V4 a Turecka sa konala v predvečer ministerského stretnutia NATO.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #spolupráca #Miroslav Lajčák #krajiny V4