Sieť: Poslanci Fedor a Beblavý nebudú voliť šéfa NKÚ

Nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany Sieť, sa nezúčastnia na voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ak by bol Žilinka jediným kandidátom, Beblavý a Fedor by sa na voľbe zúčastnili.

13.05.2015 13:33
debata (12)

Obaja sa totiž podpísali aj pod jeho kandidatúru. Ako povedal v stredu pred novinármi predseda Siete Radoslav Procházka, voľba predsedu NKÚ je tragikomédia, na ktorej sa Sieť nezúčastní. "Zostávam presvedčený, že kandidát opozície Maroš Žilinka by bol dobrým predsedom NKÚ.

Ani jeden z poslancov Siete nebude robiť komparz v predstavení režírovanom zo Súmračnej ulice. Vládna strana nepotrebuje na čelo NKÚ dozorcu, ale spolupáchateľa," vyhlásil Procházka.

Procházka upozornil, že úlohu, ktorú v minulom volebnom období pri voľbe generálneho prokurátora urobil vtedajší poslanec SDKÚ Stanislav Janiš navrhnutím Dobroslava Trnku, teraz pri NKÚ splnili Pavol Frešo (SDKÚ) nomináciou Karola Mitríka a Marián Kvasnička (ešte ako člen poslaneckého klubu KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) návrhom Henriety Crkoňovej.

„Vládna strana využila pomery v SDKÚ, KDH a OĽaNO na to, aby na čelo NKÚ presadila vlastného kandidáta,“ zdôraznil.

Predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana reakcia Siete prekvapila. „Nepočul som, že by Sieť dala takú istú podmienku ako Smer, bola by to pre mňa prekvapujúca zhoda,“ povedal Abrhan s tým, že Smer zvolenie opozičného kandidáta podmieňoval podporou celej opozície.

Podľa neho Marián Kvasnička vystúpením z poslaneckého klubu KDH ukázal, že opozícia má jediného kandidáta. „Ak poslanci Smeru chcú dodržať slovo Roberta Fica a neurobiť z neho klamára, mali by Žilinku zvoliť za predsedu NKÚ,“ dodal.

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ SR. Poslanec SDKÚ Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci.

Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR. Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO navrhli Henrietu Crkoňovú.

Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája na 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14:00 a hlasovanie sa uskutoční o 17:00. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #NKÚ #Beblavý #Fedor #Sieť