Trauma politikov z NKÚ sa má skončiť

Kto je koho človek, ku komu má politicky blízko a či bude nezávislým, sa tiahlo ako niť dvaapolhodinovým vypočúvaním troch kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

13.05.2015 18:00 , aktualizované: 18:59
debata (11)

V dusnej atmosfére to poslancov vo finančnom výbore zaujímalo viac, ako samotné predstavy kandidátov, čo by sa malo v úrade v budúcnosti zmeniť, aby sa čo najhospodárnejšie míňali peniaze daňových poplatníkov.

Nový šéf kontrolného úradu sa hľadá už viac ako tri roky. Teraz by však voľba mohla byť úspešná. Premiér Robert Fico vidí šancu na jeho zvolenie. „Všetci traja sú čisto opoziční, o tom vôbec netreba pochybovať. Voľba je ale tajná a asi by nebolo správne, aby sme teraz čokoľvek hovorili,“ vyjadril sa. Podľa premiéra opozícia má právo navrhovať kandidátov, ale bez hlasov Smeru nebudú zvolení. „Konečná zodpovednosť je teda na strane väčšiny a my ju berieme na seba,“ poznamenal Fico s tým, že budú zohľadňovať nestrannosť, nezávislosť kandidáta a aby neplnil politické pokyny. Ku komu sa nakoniec Smer prikloní, premiér však nepovedal.

Faktom je, že v politickej strane z predložených kandidátov nikdy neboli Henrieta Crkoňová a Maroš Žilinka. Tretí kandidát Karol Mitrík bol v minulosti desať rokov v KDH a potom ďalších desať rokov v SDKÚ.

Kandidátku Henrietu Crkoňovú navrhli poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí. Karola Mitríka Pavol Frešo z SDKÚ a pod kandidatúru Maroša Žilinku sa podpísalo 60 poslancov opozície z KDH, Mostu-Híd, Obyčajných ľudí, SaS a ďalší nezaradení poslanci.

Na zvolenie predsedu kontrolného úradu bude potrebná nadpolovičná väčšina, teda aspoň 76 hlasov. Opozícia v stredu vo finančnom výbore Crkoňovej vyčítala, že nie je nezávislou kandidátkou a má manžela, ktorý má extrémne blízko k Smeru. Poslanec Igor Matovič z Obyčajných ľudí ukázal fotografie, na ktorých je Crkoňovej manžel s Robertom Ficom, Robertom Kaliňákom alebo europoslancami Smeru. „Vy ste typický politický nominant,“ povedal Matovič. Crkoňová uviedla, že išlo o fotky z roku 2010 a že manžel členom Smeru nie je. V roku 2014 kandidoval na post primátora Púchova ako nezávislý s podporou Smeru, KDH a Novy.

Opozícia tiež hovorila, že Crkoňová bola lojálna k súčasnej vláde, pretože počas ministrovania Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho bola vedúcou služobného úradu ministerstva školstva. Nový minister Draxler dal vo vláde Crkoňovú odvolať a priviedol si nového človeka.

Crkoňová sa považuje za nezávislú. „My sme šťastná rodina, politika je u nás tabu,“ podotkla. Na poznámku, že za kandidátom Žilinkom stojí prakticky celá opozícia, odvetila, že nerozumie politikárčeniu a považuje sa za legitímneho kandidáta.

Ďalší kandidát Karol Mitrík odpovedal na výčitku opozície, že ako riaditeľ SIS za vlády Ivety Radičovej odmietol zbaviť mlčanlivosti člena SIS, ktorý odpočúval byt na Vazovej ulici v Bratislave, známy z kauzy Gorila. Mitrík argumentoval, že žiadosť na zbavenie mlčanlivosti ho neoprávňovala zbaviť mlčanlivosti tohto príslušníka. K detailom sa vyjadriť nechcel, lebo je viazaný mlčanlivosťou.

Mitríkovi tiež opozícia vyčítala, že v úplatkárskej kauze na súde svedčil v prospech bývalého viceprimátora Košíc Eugena Čuňa a že súd Mitríkovu výpoveď považoval za nedôveryhodnú. „Mňa Čuňo ako osoba nezaujíma, vždy som sa držal vo svojej profesii – padni komu padni,“ odpovedal Mitrík. Nerozmýšľa tak, že môže byť zvolený poslancami Smeru, keď Žilinku podporuje 60 poslancov opozície. „Vždy som bol slobodný človek a nepodľahnem ani týmto politickým tlakom, ani nestiahnem svoju kandidatúru,“ podotkol.

Tretí kandidát, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka tiež čelil otázke o svojej politickej nezávislosti. V roku 2012 kandidoval za KDH do parlamentu z 22 miesta. V bývalej vláde bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra pod vedením Daniela Lipšica. Poslanca Smeru Ladislava Kamenického preto zaujímalo, či dokáže byť nestranný. Žilinka uviedol, že na kandidátku išiel ako nestraník a odborník a nikdy nebol členom žiadnej strany. O pôsobení v rezorte vnútra povedal, že aj tam išiel ako odborný nominant, kde sa venoval legislatíve a verejnej správe.

Všetci traja kandidáti sa počas svojej prezentácie zhodli na zlepšení komunikácie kontrolného úradu. „NKÚ nie je vidieť ani počuť,“ povedala Crkoňová s tým, že úrad má lepšie komunikovať s parlamentom, médiami i verejnosťou. Podobne sa vyjadril aj Mitrík. Podľa Žilinku sa možno NKÚ krivdí aj preto, ako sa prezentujú jeho výsledky.

Voľba nového šéfa NKÚ sa v parlamente uskutoční na budúci týždeň 19. mája. Súčasný šéf NKÚ Ján Jasovský mal skončiť ešte vo februári 2012.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ