Lipiansky: Minimálny dôchodok je pre seniorov výborná správa

Ak sa 75-tisíc dôchodcov vymaní zo sociálnej siete, získame priestor na riešenie ďalších problémov našich seniorov, chváli prijatie minimálneho dôchodku predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky.

14.05.2015 12:00
debata (10)

Ste v Jednote spokojní so schválenou novelou?
Je to pre našich členov výborná správa. Som rád, že ľudia, ktorí roky pracovali za nízku plácu, nezostanú na dôchodku odkázaní na dávky. Súhlasím aj s tvrdým kritériom aspoň 30-ročného poistenia, aj s nastavením súm, odstupňovaných podľa ďalších odpracovaných ro­kov.

Trochu ma len prekvapilo, že poslanci z opozície, vrátane tých, ktorí sa venujú práve sociálnej problematike a dobre poznajú ťažkú situáciu niektorých penzistov, za zákon nehlasovali.

Oni však, ako tvrdia, neodmietli samotnú ideu inštitútu minimálneho dôchodku. Len údajnú diskrimináciu, ktorú zavádza voči sporiacim v druhom pilieri.
Mrzí ma, že sa v rámci tohto zákona opäť museli riešiť aj piliere. V kútiku duše som očakával, že sa prijme ústavnou väčšinou. Celá situácia sa však napokon zase spolitizovala. Osobne úpravu v prospech poistencov účastných len v prvom pilieri považujem za logickú.

Druhý pilier je súkromný. A ak budú dôchodkové správcovské spoločnosti s peniazmi poistencov zle gazdovať, štát nemá mať prečo povinnosť „zatiahnuť“ to za ne na priznaných dôchodkoch.

Argumentujete, že minimálny dôchodok sa bezprostredne po zavedení dotkne len málo „druhopilierových“ penzistov. Čo však v budúcnosti?
Určite, túto generáciu dôchodcov obmedzenie súvisiace s druhým pilierom ovplyvní len minimálne. A čo sa týka tých budúcich, tam je, žiaľ, nastavenie minimálneho dôchodku len jedným z problémov, ktoré bude treba riešiť.

Nevieme, za akých podmienok pôjdu do dôchodku čo už len dnešní štyridsiatnici. Náš dôchodkový systém sa ustavične mení. Zaslúžil by si konečne ochranu ústavným zákonom.

Aký je podľa vás najväčší prínos novely?
Keď nám 75-tisíc dôchodcov vypadne zo sociálnej siete, uvoľnia sa nám ruky, aby sme sa mohli venovať ďalším závažným problémom našich seniorov. Chápem, že tu máme aj jednotlivcov, ktorí sa k minimálnej penzii dostanú, hoci s platením odvodov špekulovali.

Máme tu však aj rozhodne väčšie skupiny učiteľov, zdravotníkov, manuálnych robotníkov, celé sektory služieb, ktoré boli roky držané na najnižšej platovej úrovni, a tento inštitút im veľmi pomôže.

Penzijný systém musí byť založený aj na solidarite silnejších so slabšími. Verím, že verejnosť to chápe, aj táto novela je toho dôkazom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #výhody #seniori #minimálny dôchodok