Glváč uvažuje o priestore pod Slavínom ako o múzeu 2. svetovej vojny

Minister obrany Martin Glváč chce pod pamätníkom na Slavíne v Bratislave vybudovať múzeum venované 2. svetovej vojne. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

14.05.2015 13:11
Martin Glváč Foto:
Minister obrany Martin Glváč si vo štvrtok prezrel priestory pod Slavínom, v ktorých by mohlo byť múzeum.
debata (14)

Glváč plánuje o tomto zámere rokovať s magistrátom hlavného mesta, ktoré má pamätník v správe, a následne aj s ministerstvom kultúry a historikmi.

Ak bratislavský magistrát túto myšlienku podporí, rezort obrany ponúka okrem finančnej pomoci aj odbornú pomoc historikov Vojenského historického ústavu. Glváč sa už stretol s riaditeľom Pohrebníctva mesta Bratislavy Miloslavom Hrádekom, ktorého ocenil pamätnou medailou ministra obrany 3. stupňa za vzornú starostlivosť o Slavín a jeho okolie.

Ako uviedla Balleková, minister sa len nedávno dozvedel, že pod pamätníkom na Slavíne sa nachádzajú priestory, ktoré by po rekonštrukcii mohli slúžiť ako múzeum venované 2. svetovej vojne. "Toto pietne miesto ročne navštívia tisícky turistov, množstvo mladých ľudí zo škôl, a preto mi tieto doposiaľ nevyužité priestory prídu ako ideálne na vytvorenie takéhoto múzea, ktoré v Bratislave chýba,“ povedal Glváč.

Riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič povedal, že pre účely múzea by historický ústav poskytol množstvo fotografií z 2. svetovej vojny alebo dokonca zo samotného oslobodenia Bratislavy. "Tieto fotografie sú uložené v našom archíve a bežne si ich verejnosť nemá kde pozrieť,“ dodal Čaplovič.

Vybudovanie múzea pod Slavínom je jednou z aktivít ministerstva obrany, ktorou si chce pripomenúť 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #druhá svetová vojna #Martin Glváč #Slavín