Inšpektori v piatok povedia, prečo hranoly zavalili Jakubka

Na povrch vyplávali prvé informácie o smrti trojročného Jakubka, ktorého minulú nedeľu v žilinskom bauMaxe usmrtili drevené hranoly.

14.05.2015 15:48
Baumax, Žilina, hranol Foto: ,
Padajúci hranol privalil trojročného Jakubka, ktorý zraneniam podľahol.
debata (2)

Tie mali byť zviazané páskami, ktoré po víkendovej búrkovej smršti údajne navlhli a pretrhli sa. Uvoľnené drevo spadlo zo štvormetrovej výšky a zavalilo dieťa. Inšpektori práce, ktorí okrem polície hľadajú príčiny tejto tragédie, tvrdia, že takéto závery sú zatiaľ unáhlené. Oficiálne výsledky by mali byť známe v piatok.

„Tie pásky sme už nevideli, pretože sme na miesto prišli v utorok, dva dni po tragédii a miesto už bolo popratané,“ povedal pre denník Pravda Rudolf Kubica, hlavný inšpektor práce v Žiline. Informáciu o premočených páskach priniesol portál čas.sk. Inšpektori, ktorí od utorka priamo v žilinskej predajni zisťujú príčiny nehody, sa zatiaľ k prípadu nevyjadrujú. "Vec preverujeme vo vzťahu k zamestnancom z pohľadu bezpečnosti pri práci. Tie hranoly totiž mohli ohroziť aj ich.

Zatiaľ prebieha vyšetrovanie a oficiálne stanovisko bude k dispozícii vtedy, keď budeme mať s bauMaxom prerokovaný protokol o výsledkoch vyšetrovania," doplnil Kubica, podľa ktorého by mali byť ich závery známe v priebehu piatka. Okolnosti nehody stále zisťuje aj žilinská polícia.

Bezpečnostný technik, ktorý nechcel byť menovaný, pre denník Pravda po tragédii uviedol, že príčinou by mohlo byť pravdepodobne zlyhanie ľudského faktora. „Taký tovar nesmie byť uložený vo výške. Možno niečo z tej palety odobrali a načatý obal nezabezpečili páskou alebo fóliou, ako by to malo byť,“ uviedol technik.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #smrť dieťaťa #bauMax