Slovensko navštívi patriarcha Gregorios III.

Slovensko navštívi na budúci týždeň najvyšší predstaviteľ melchitských kresťanov z Damašku, patriarcha Gregorios III. Patriarcha pricestuje v utorok. Po programe v hlavnom meste odíde na východ Slovenska. Pozvanie na návštevu Slovenska, ktoré patriarchovi adresovali podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ a prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak, je vyjadrením solidarity s kresťanmi na Blízkom východe.

16.05.2015 11:44
debata

Prvý deň návštevy príjmu patriarchu prezident Andrej Kiska i predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. V hlavnom meste ho príjme primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Patriarcha Gregorios III. vystúpi aj na konferencii s názvom Prenasledovanie kresťanov – ako im pomáhať?, ktorá sa uskutoční v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

V stredu navštívi patriarcha pútnické miesto Ľutina. O 14:00 je naplánované stretnutie spojené s besedou určené pre študentov a verejnosť v aule Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

O 16:30 bude sláviť v spoločenstve s prešovským arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom a inými biskupmi cirkevnoslovanskú archijerejskú svätú liturgiu v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Patriarcha Gregorios navštívil gréckokatolíkov v Prešove na pozvanie vladyku Jána Babjaka SJ aj v roku 2006. V snahe zmierniť utrpenie v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou a v solidarite s ťažko skúšanými cirkvami vyhlásila Konferencia biskupov Slovenska celoslovenskú zbierku na pomoc prenasledovaným kresťanom, ktorá sa uskutočnila pri všetkých bohoslužbách na Kvetnú nedeľu 29. marca 2015.

V antiochijskej cirkvi nastal rozkol po Chalcedónskom sneme v roku 451. Pravoverní, ktorí prijali náuku snemu o dvojakej Kristovej prirodzenosti, zostali v menšine a nazvali ich melchitmi, teda cisárskymi. Sú to gréckokatolíci, ktorí majú byzantský obrad a liturgiu podobnú ako gréckokatolíci na Slovensku, ale slávia ju v arabskom jazyku. Na Blízkom východe je ich 700-tisíc a vo svete ďalších 1 300 000.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #návšteva #patriarcha