Polícia za smrť Jakubka zatiaľ nikoho neobvinila

Príčina tragédie v žilinskom nákupnom centre, pri ktorej v nedeľu zomrel trojročný Jakubko z Vavrečky, stále nie je známa. Polícia zatiaľ nikoho neobvinila, k vyšetrovaniu si chce prizvať súdneho znalca.

17.05.2015 09:00
baumax, regál Foto: ,
Drevo sa malo na chlapca zosunúť z výšky vyše 4 metre.
debata

Žilinskú predajňu bauMaxu preverovali tento týždeň aj inšpektori práce, ktorí sa zamerali na to, či neboli porušené bezpečnostné predpisy. Výsledky kontroly mali byť známe včera. Verejnosti ich však nepredstavili.

Inšpektori sa pozreli aj na police, na ktorých je uskladnený tovar a okolo ktorých okrem zamestnancov chodia aj zákazníci. „Úlohou previerky je kontrola regálov, ako často sa kontrolujú, či boli zmontované osobou oprávnenou na montáž, či zamestnanci, ktorí obsluhujú alebo dopĺňajú tieto regály, majú platné preukazy na obsluhu motorových vozíkov,“ vysvetľoval hlavný inšpektor práce Rudolf Kubica.

Závery kontroly inšpektori najprv poskytnú polícii, ktorá prípad vyšetruje. Musia ich prerokovať aj s kontrolovanou spoločnosťou. Podľa množstva a závažnosti nedostatkov môžu vyrubiť pokutu do maximálnej výšky 100-tisíc eur.

„Podľa informácií od našich inšpektorov tam nejaké nedostatky sú zistené,“ dodal Kubica, ale v tomto štádiu vyšetrovania zatiaľ nechcel uviesť podrobnosti.

Na samotné príčiny tragédie sa zameriava policajné vyšetrovanie. „Na prípade vyšetrovateľ naďalej intenzívne pracuje, zhromažďuje dôkazy, vykonáva procesné úkony a všetky informácie potrebné na objasnenie tejto tragédie,“ uviedla hovorkyňa krajskej polície v Žiline Jana Balogová.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre usmrtenie, zatiaľ neobvinil konkrétnu osobu. K zisťovaniu príčiny, prečo sa zo štvormetrovej výšky zosypali drevené hranoly, ktoré vo vonkajších priestoroch predajne zavalili trojročného chlapčeka, si polícia prizve aj znalca z Ústavu súdneho inžinierstva.

Jeden z jeho pracovníkov ešte v pondelok pre Pravdu uviedol, že tragédia môže pravdepodobne súvisieť s nezabezpečením tovaru v regáli. Na skladovanie tovaru sa zrejme zamerajú aj pri znaleckom skúmaní.

„Určite na systém, aký tam bol používaný pri skladovaní materiálu, na spôsob ukladania materiálu, prípadne na zabezpečenie materiálu proti pádu z výšky,“ uviedol Ján Podhorský, vedúci sekcie technických odborov z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Komplexnú kontrolu v žilinskom bauMaxe inšpektori urobili naposledy pred dvoma rokmi. Prevádzke udelili pokutu 1 300 eur a zistili 23 nedostatkov, ktoré sa však týkali skôr bezpečnostného značenia v uličkách.

Kontroly v žilinskej predajni potvrdil aj hovorca bauMaxu „V posledných rokoch prešli všetky naše predajne kontrolou Inšpektorátu práce a prakticky všetky len s minimom drobných, viac-menej formálnych výhrad,“ povedal Miroslav Chmelár ešte v úvode týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť dieťaťa #bauMax