V Snine mohli štyri hodiny obdivovať Dalího

Desiatky zvedavcov na Námestí centrum v Snine v sobotu večer netrpezlivo očakávali hlavnú hviezdu. Napokon dorazila v sprievode polície s majákom, ale úplne zahalená.

18.05.2015 11:00
litografia, Salvador Dalí, obraz, Snina, galéria Foto: ,
Litografiu Salvadora Dalího priniesol do Sniny galerista Andrej Smolák.
debata

Litografiu Fleur Dalí od svetoznámeho autora Salvadora Dalího slávnostne vybrali z auta v bielych rukavičkách a s patričnou úctou inštalovali na vopred pripravené čestné miesto v Galérii Andreja Smoláka. Hneď pri soške Dalího od českého sochára Josefa Nálepku.

Na Noc múzeí a galérií tak mohli návštevníci galérie vidieť dielo od autora, ktorý ich má viacero vo svetových galériách a ich hodnota dosahuje milióny eur. Hoci priestor dostali aj iní umelci, Dalí bol jasným ťahákom.

Majiteľ galérie a maliar Andrej Smolák potvrdil, že na Dalího dielo sa prišli pozrieť ľudia aj z Košíc či Prešova. Na akciu poslali zhruba tritisíc pozvánok. „Celý deň mi vyzváňal telefón, známi, ľudia i médiá boli zvedaví. Niektorí nechceli veriť, že v Snine bude dielo od Dalího,“ povedal v sobotu ešte pred inštaláciou diela Smolák.

Hoci neprišli všetci pozvaní, Smoláka potešil veľký záujem. A to aj napriek tomu, že odhadovaná hodnota Dalího litografie je „len“ 10-tisíc eur.

„Toto dielo som priviezol z pražskej galérie Miró od môjho brata. Keďže je to litografia, existuje ich viac, preto nie je ich cena taká vysoká. Dalí bol taký ,šarlatán', ktorý, keď sa mu posťažovali, že nerozumejú jeho dielam, odpovedal, že im sám nerozumie,“ povedal Smolák.

Prečo priviezol do Sniny práve tento obraz? „Lebo som mal reálnu možnosť dostať sa práve k nemu. Navyše sme to nepripravovali dlho vopred. Sedeli sme tu pred dvoma týždňami a rozmýšľali sme, čo pripravíme na Noc galérií a múzeí. Vtedy mi zišiel na um práve tento obraz od Dalího. Som rád, že sa mi to podarilo aj kvôli Sninčanom, aj polovici Slovenska, ktorá mi telefonovala, že ho prídu pozrieť,“ hovoril s nadšením Smolák.

Hoci bol obraz v Snine vystavený len štyri hodiny, nevylúčil, že ho možno súkromne ešte niekto uvidí. K transportu diela poznamenal, že neboli potrebné špeciálne opatrenia, akurát ho dobre zabaliť.

„Ak o tom vie vopred veľa ľudí, treba bezpečnostné opatrenia. Nedávno sme mali výstavu diel Martina Benku. Vopred o nej nikto nevedel, iba ja s bratom. Preto sme sem mohli jeho diela previezť nerušene,“ dodal Smolák.

Aj Sninčanka Katarína Pulíková prišla do galérie práve kvôli Dalímu. „Očakávania sú veľké, patrím medzi Dalího obdivovateľov. Som veľmi rada, že sa sem pánu Smolákovi podarilo dostať jeho dielo. Snina je malé mesto na úplnom východe Slovenska a tu sa také veci často nedejú, takže je to o to väčšia udalosť. To, že obraz možno vidieť len štyri hodiny, sa k Dalímu celkom hodí,“ poznamenala mladá žena, ktorá absolvovala umeleckú výtvarnú školu a sama maľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Snina #maliar #Noc múzeí #Salvador Dalí