Návrh eurokomisie sa lídri EÚ budú snažiť zmierniť, hovorí analytička

Analytička Zuzana Gabrižová z portálu Euractiv.sk hovorí, že pri migrantoch je solidarita viac ako na mieste a že lídri únie budú mať snahu dohodnúť sa na spoločnom riešení.

18.05.2015 15:00
debata (8)

Na poslednom summite sa lídri EÚ zhodli na možnosti dobrovoľného prijatia utečencov. Potom však nasledovala výzva europarlamentu zaviesť kvóty a eurokomisia prišla s plánom prerozdeliť utečencov. Vidí teda Brusel situáciu inak ako lídri jednotlivých krajín?
Je politicky odvážne, že Európska komisia sformulovala svoj návrh. Myslím si, že je to logické riešenie. Samozrejme, je si vedomá reality, politických nálad a ochoty ísť do niečoho takého. Komisia zároveň deklarovala, akú naliehavosť prikladá tomuto problému. Treba to vnímať ako väčší politický apel. Aký však bude výsledok reálneho schvaľovania, kde budú mať hlavné slovo členské štáty, je niečo iné.

Je plán eurokomisie rozdeľovať utečencov už rozbehnutý vlak, ktorý sa nezastaví?
Diskusia sa vedie roky, ale tým, že situácia a tlak neboli také dramatické, bolo o to ľahšie pre členské štáty zmietnuť návrh zo stola. Ak členské štáty nové navrhnuté riešenie neprijmú a vznikne blokujúca menšina, Európska komisia s tým nepohne.

Proti kvótam sú krajiny visegrádskej štvorky Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko. Môžu stredoeurópske krajiny zablokovať program kvót?
Ak by to bola len visegrádska štvorka, tak blokovaciu menšinu nemá. To je však taká citlivá vec, že na Európskej rade je tendencia rozhodovať jednomyseľne, aj keď by sa mohlo rozhodovať kvalifikovanou väčšinou. Ak by sa už išlo do takého hlasovania, mohlo by to byť politicky výbušné. Myslím si, že tendencia bude skôr návrh Európskej komisie zmierniť a dohodnúť sa konsenzuálne.

Kritici hovoria, že migrantov bude ťažké integrovať do spoločnosti s inou kultúrou, spomínajú sa bezpečnostné alebo sociálne problémy.
Európska integrácia prináša nielen benefity, ale aj náklady. Návrh komisie je postavený tak, že spoločné bremeno sa má zdieľať pri ľuďoch, ktorí nie sú ekonomickí migranti, ale ktorí sa kvalifikujú na azyl, čo sú dve rozdielne veci. Pri ekonomických migrantoch je debata o tom, koľko takých ľudí je štát schopný prijať. Ale pri migrantoch, o ktorých sa rozprávame, je solidarita viac ako na mieste.

V Bruseli sa zdôrazňuje práve prvok celoeurópskej solidarity. Myslíte si, že napokon tento argument preváži aj u odporcov kvót?
Nepredpokladám, že návrh prejde tak, ako ho eurokomisia predložila. Ak ho členské štáty, ktoré majú s kvótami problém, akceptujú, budú musieť povedať, že získali vo svoj prospech nejaké ústupky.

Aby si vedeli prípadnú dohodu pred voličmi zdôvodniť s čo najnižšími politickými nákladmi?
Samozrejme, takáto hra je pri všetkom. Slovenska sa týka prijatie 320 utečencov, čo by ho nezruinovalo. Ide zhruba o rovnaký počet osôb, ktorým ročne udeľujeme azyl.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #utečenci #kvóty #kvóty pre cudzincov #migranti