Elektronické cigarety smerujú do lekární

Niektoré elektronické cigarety, ktoré ľudia i centrá pre liečbu závislostí používajú ako nástroj na odvykanie, by mohli byť od budúceho roka v lekárňach. Na trhu by mali byť voľne dostupné len tie elektronické cigarety, ktoré obsahujú najviac 20 miligramov nikotínu na mililiter náplne.

18.05.2015 13:00
fajčenie, elektronická cigareta, Foto: ,
Od budúceho roka by na trhu mali byť voľne dostupné len elektronické cigarety, ktoré obsahujú najviac 20 miligramov nikotínu na mililiter náplne.
debata (1)

Výrobky s vyšším obsahom, ale aj tie, ktoré sa budú predávať ako pomôcky na odvykanie, budú považované za liečivo. Budú teda pre ne platiť rovnaké pravidlá ako pre lieky. Výrobcov to neteší, zmenám sa plánujú vyhnúť.

„Všetky výrobky s obsahom nikotínu nad 20 mg budú musieť byť registrované ako humánne liečivo a podliehať schvaľovaciemu konaniu v zmysle príslušného zákona,“ uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

To znamená, že výrobcovia elektronických cigariet s vyššou koncentráciou požiadajú o registráciu výrobku Štátny ústav na kontrolu liečiv, ktorý zodpovedá za schválenie týchto žiadostí.

Následne by boli tieto výrobky dostupné v lekárňach. O tom, či by potom boli uhrádzané zo strany zdravotných poisťovní, by rozhodla kategorizačná komisia ministerstva zdravotníctva pre liečivá a lieky.

Elektronické cigarety s obsahom dávky nikotínu do 20 mg/ml budú môcť výrobcovia naďalej predávať v bežných obchodoch či e-shopoch. Ak ich však ponúknu ako pomôcku na odvykanie od fajčenia, budú ich musieť rovnako registrovať ako liek.

Nové pravidlá tabakovej smernice by sa mali podľa Skalickej v členských krajinách EÚ vrátane Slovenska uplatňovať od roku 2016.

Na Slovensku výrobcovia elektronických cigariet nie sú, preto by sa nové pravidlá dotkli len zahraničných, ktorých produkty sa u nás predávajú. Ide napríklad o spoločnosti z Bulharska, Poľska, Českej republiky, ale aj z Číny.

Slovenskí predajcovia tvrdia, že výrobcovia plánujú nové pravidlá obísť a produkty s vyšším obsahom nikotínu ako 20 mg/ml stiahnu z trhu a tie s nižšou koncentráciou neoznačia ako pomôcku na odvykanie.

Na Slovensku výrobcovia elektronických cigariet... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
fajčenie, cigareta, elektronická cigareta Na Slovensku výrobcovia elektronických cigariet nie sú, preto by sa nové pravidlá dotkli len zahraničných, ktorých produkty sa u nás predávajú.

„Postrehol som v diskusiách výrobcov, že sa snažia vyhnúť tomu, aby elektronické cigarety boli považované za liečivo. Dôvod je jednoduchý, keby prešli do sféry liečiva, sú tam veľké obštrukcie, čo sa týka registrácie liekov,“ uviedol Nikola Svetozarov, majiteľ kamennej predajne Sarion zameranej na predaj elektronických cigariet.

Podľa neho výrobcovia určite nebudú svoje produkty označovať ako prostriedok na odvykanie, ale ako náhrady klasickej cigarety.

„Máme v predajni aj cigarety s vyšším obsahom nikotínu, ale ak vstúpia tieto opatrenia do platnosti, prestaneme ich predávať,“ doplnil Svetozarov, podľa ktorého o cigarety s obsahom nikotínu nad 20 mg/ml je malý záujem a žiadajú ich len tuhí fajčiari.

S cigaretami, ktoré obsahovali 24 mg nikotínu, začínala kedysi aj Lucia (44) zo Zvolena. Na elektronické cigarety presedlala pred dvoma rokmi a dnes tvrdí, že vďaka nim sa neradí medzi tuhých fajčiarov.

„V tom čase som fajčila niekedy aj dve-tri škatuľky denne. Na elektronické ma nahovorila kamarátka. Najprv som si kúpila s dávkou 24 mg nikotínu a postupne som to znížila,“ povedala Lucia, ktorá dnes fajčí elektronické cigarety s dávkou 18 mg, čo prislúcha približne jednej škatuľke bežných cigariet s obsahom 0,9 mg nikotínu.

Ak výrobcovia pre nové pravidlá stiahnu elektronické cigarety s vyššou náplňou, bude to podľa Lucie škoda, pretože pre tuhých fajčiarov predstavujú menšie zdravotné riziko. „Je to podľa mňa dobrý nástroj na odvykanie, ja som toho príkladom,“ dodala.

Elektronické cigarety využívajú aj klienti Centra pre liečbu drogových závislostí. „Závislosť od fajčenia liečime spravidla ambulantne, máme účinné lieky, ale klienti, ktorí sa u nás liečia na iné závislosti a chcú obmedziť negatívny vplyv cigariet na svoje zdravie, majú možnosť použiť elektronické cigarety,“ potvrdil Ľubomír Okruhlica, riaditeľ centra.

Podľa neho z medicínskeho hľadiska je dokázané, že ich škodlivosť je oveľa menšia ako pri normálnych tabakových výrobkoch. V elektronických výrobkoch podľa neho chýbajú rakovinotvorné látky, ktoré majú vážne dôsledky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #lieky #lekárne #elektronická cigareta #cigarety