Azylantov by mali prijať slovenské cirkvi, myslí si Mikloško

Poslanec za KDH Jozef Mikloško vyzval slovenské cirkvi, aby prijali niektorých azylantov, najmä prenasledovaných kresťanov. Mikloško navrhuje, aby Konferencia biskupov Slovenska a farské úrady, ale aj rehole napríklad vo svojich priestoroch v spolupráci s miestnymi a vládnymi autoritami pomohli ohrozeným ľuďom a snažili sa ich integrovať do občianskych a cirkevných komunít.

18.05.2015 14:32
debata (21)

„Moja výzva je v zmysle cirkevných dokumentov posledných pápežov a najmä stálych výziev pápeža Františka,“ vyhlásil Mikloško. Podľa neho treba prejsť od verbálnych podpôr ku konkrétnej humanitnej pomoci trpiacim ľuďom.

Slovensko podľa Mikloška nemôže zabudnúť na to, že v čase komunizmu utekali z krajiny státisíce našich občanov, mnohí práve z ekonomických dôvodov, pričom ich mnohé štáty veľkoryso prijímali.

„Aj dnes chodia najmä za prácou státisíce našich, najmä mladších ľudí, pričom sú v zahraničí akceptovaní, podporovaní a zamestnávaní,“ zdôraznil Mikloško, ktorý preto vyzýva k solidarite a konkrétnej pomoci ľuďom, ktorí nie vlastnou vinou, ale pre katastrofálnu situáciu vo svojich krajinách, v ktorých im ide často o život, žiadajú o azyl v krajinách EÚ. „Aj USA, ktoré v Líbyi a v Iraku zapríčinili tamojšiu chaotickú a bezprávnu situáciu, by sa mali podieľať na riešení tejto situácie,“ vyhlásil.

Európska komisia v stredu schválila politiku kvót migrantov. Ide o dva programy, ktoré sa týkajú presídľovania a relokácie migrantov. Cieľom legislatívneho návrhu komisie o relokácii je odbremeniť záchytné tábory v európskych krajinách, ktoré migrácii čelia najviac. Ide najmä o Taliansko alebo Maltu. Európska komisia predstaví konkrétny návrh na relokáciu migrantov do konca mája.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #utečenci #Jozef Mikloško #cirkvi