Druhý balíček môže priniesť lacnejšie potraviny

Vlajkovou loďou druhého sociálneho balíčka by mohlo byť zlacnenie základných potravín prostredníctvom nižšej dane z pridanej hodnoty (DPH). Balíček má Smer predstaviť v sobotu.

18.05.2015 20:00
debata (31)

Cez nižšiu DPH by sa mohli napríklad znížiť ceny chleba. Podľa informácií denníka Pravda ministerstvo financií momentálne prepočítava, aký vplyv by mali lacnejšie potraviny na štátny rozpočet. Nezodpovedanou otázkou tiež ostáva, ako sa vláde podarí presvedčiť veľké obchodné reťazce, aby nižšiu DPH trvalo premietli do cien potravín.

Stratou 200 miliónov eur v prospech obchodníkov argumentoval premiér Robert Fico naposledy pri zastavení plánovaného zníženia DPH z 20 na 19 percent: „Na Slovensku je dostatočná konkurencia domácich aj zahraničných obchodných sietí.“ „Neexistuje, aby sa zníženie DPH čo len o jedno percento nepremietlo do nižších predajných cien,“ reagoval však teraz Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky.

„Druhý balík, ktorý predstavíme 23. mája, bude pripravený a finančne pokrytý, aby sme ho v termíne do konania parlamentných volieb naplnili,“ ubezpečil premiér Fico. Dovtedy je v hre stále aj možnosť, že vláda nakoniec nezavedie nižšiu DPH na potraviny, keď tieto úvahy potvrdili denníku Pravda dva zdroje blízke vedeniu Smeru.

Pri nízkych slovenských platoch by lacnejšie potraviny pomohli hlavne chudobným ľuďom. "Peniaze minuté na kúpu potravín tvoria významnú časť výdavkov ľudí odkázaných na sociálne dávky. Dávky v hmotnej núdzi sa za posledné roky valorizovali len raz a aj to minimálne.

Navyše ľuďom odkázaným na dávky nebolo nijako kompenzované zvýšenie DPH z 19 na 20 percent. Dnes je tak ich životná úroveň horšia ako pred rokom 2009. Samozrejme, záleží na morálke obchodníkov, či by sa nižšia DPH premietla aj do ceny potravín," povedala sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.

Ak by sa šlo podľa vzoru susedných krajín, slovenská DPH na potraviny by klesla z 20 na 10 percent. Keď to žiadali nedávno potravinári, rezort financií upozornil, že štátna kasa na to nemá.

„Zníženie DPH na potraviny na 10 % by znamenalo statický výpadok daňových príjmov na DPH viac ako 200 mil. eur,“ konštatoval v stanovisku rezort financií. Ak by sa teda DPH znižovala, išlo by zrejme len o niektoré druhy základných potravín.

V takom prípade by na druhej strane ľuďom v peňaženkách ostalo viac eur hlavne v prípade väčších nákupov. Napríklad nákupný košík základných potravín za 60 eur by pri plnom premietnutí zníženej 10-percentnej DPH zlacnel o päť eur na sumu 55 eur.

Výraznou pomocou pre pracujúcich ľudí má byť zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň okolo 400 eur v hrubom. Vláda tiež uvažuje nad zavedením daňových úľav a benefitov v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou.

Dôchodcom zas má pomôcť valorizácia takzvanej vianočnej penzie. Počíta sa aj so zavedením dovolenkových poukazov pre rodiny oddychujúce na Slovensku a tiež s odvodovými úľavami pre ľudí s nízkymi a strednými platmi.

Ďalšou zvažovanou zmenou druhého sociálneho balíčka je zavedenie zliav na autobusovú dopravu pre študentov. Študenti spolu s dôchodcami majú od 17. novembra 2014 úplne zadarmo vlakovú dopravu. Pripravované autobusové zľavy by sa mali týkať len spojov nadväzujúcich na vlakovú dopravu.

Pre veľký počet súkromných autobusových dopravcov môže byť zavádzanie plošných zliav problém na rozdiel od bezplatného cestovania najmä štátnymi vlakmi. Prijatie opatrenia je tak ešte otázne. Naopak, podporu má zatiaľ iný návrh v prospech rodín s deťmi. Štát má deťom prispievať na lyžiarske zájazdy a tiež školy v prírode.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #Smer #sociálny balíček