Skončí sa tragikomédia o NKÚ?

Parlament v utorok rozsekne uzol, ktorý nad ním visí viac ako tri roky. Poslanci sú odhodlaní konečne zvoliť nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. V hre sú traja kandidáti navrhnutí poslancami opozície. Väčšina z nich, až 60, sa podpísala pod kandidatúru prokurátora Maroša Žilinku. Jeho zvoleniu sa veľké šance nedávajú. Skôr môžu uspieť podľa našich zistení Karol Mitrík alebo Henrieta Crkoňová.

19.05.2015 08:00
nkú, najvyšší kontrolný úrad, Foto: ,
Po troch rokoch patového stavu sa parlament pokúsi 19. mája zvoliť predsedu NKÚ.
debata (76)

Kľúč má v rukách Smer, na zvolenie nového predsedu NKÚ je potrebná väčšina hlasov prítomných poslancov, vládna strana má v parlamente 83 poslancov a opozícia 67. Koho si Smer vybral, tajil do poslednej chvíle.

„Môžem len deklarovať, že poslanecký klub Smeru je pripravený, aby voľba bola úspešná," povedala šéfka klubu Smeru Jana Laššáková. Podľa nej všade vo svete miesta predsedov najvyšších kontrolných úradov zastávajú ľudia, ktorí majú za sebou životné príbehy v pozíciách, kde sa preukázali ako zodpovední ľudia.

V prípade Žilinku Smer naznačil obavu, či by bol nestranný pri výkone funkcie. Za bývalej vlády bol štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra, ktoré viedol Daniel Lipšic, a kandidoval za KDH v parlamentných voľbách 2012.

V prípade Mitríka a Crkoňovej sa zasa rozhádala opozícia. Tých, čo navrhli Žilinku, zaskočilo, keď dvaja ďalší opoziční poslanci, Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí, navrhli Henrietu Crkoňovú a Pavol Frešo z SDKÚ Karola Mitríka.

Tvrdia, že ide o narušenie jednoty a sú to akoby kandidáti Smeru. Na poslanca Kvasničku materské KDH tlačilo, aby svoju podporu Crkoňovej vzal späť, inak mu hrozí vylúčenie z klubu KDH. Konflikt vyústil do situácie, že Kvasnička sa radšej členstva v klube vzdal sám. Frešo zase tvrdil, že v minulosti predseda NKÚ nebol zvolený preto, lebo odborná diskusia na túto tému v opozícii nikdy nebola.

Karola Mitríka, ktorý bol za vlády Ivety Radičovej šéfom SIS, v minulosti ako príklad vhodného kandidáta menoval premiér Fico. Táto veta je argumentom Žilinkových navrhovateľov proti Mitríkovi. Podľa nich dokazuje, že je kandidátom premiéra.

Frešo cez víkend v RTVS povedal, že je to drzé voči Mitríkovi, za ktorého všetci ministri Radičovej vlády, ktorí teraz sedia v parlamente, hlasovali, aby bol šéfom tajnej služby. „Je to človek, ktorý by mal požívať v tejto krajine úctu a vy ste tú úctu mu dávali a teraz mu ju nedávate z čisto politických dôvodov. Tak sa hanbite, keď to chcete takto počuť, normálne sa hanbite za to, z čisto politických dôvodov. Fuj,“ vravel v nedeľu Frešo.

Kresťanskí demokrati, ktorí Žilinku nominovali, sú presvedčení, že by mal byť zvolený aj hlasmi Smeru. „Robert Fico tvrdí, že post predsedu NKÚ patrí opozícii, logicky z toho vyplýva, že by mal byť zvolený Maroš Žilinka,“ povedal predseda klubu KDH Pavol Abrhan. Dodal, že ak poslanci vládnej strany budú voliť niekoho iného, tak z Fica urobia klamára.

Podľa Abrhana Crkoňová a Mitrík nie sú opoziční kandidáti. Dôvodil tým, že v minulosti Mitríka navrhoval sám Fico a Crkoňovú schválila súčasná vláda za vedúcu služobného úradu ministerstva školstva. Dnes už na ministerstve nepracuje.

V radoch opozície sa vedie tiež debata, či by predsa len nemala Žilinku stiahnuť a na voľbe sa nezúčastniť. KDH však odmietlo túto možnosť. „Mne sa to zdá nelogické. Ak ho stiahneme a platí tvrdenie, že nie je únosné, aby tri roky súčasný predseda presluhoval, tak Smer bude mať legitímne právo vybrať si z dvoch zostávajúcich kandidátov,“ povedal Abrhan.

S návrhom stiahnuť Žilinku a nezúčastniť sa na voľbe prišiel šéf Mostu – Híd Béla Bugár. „Myslím si, že Smer Žilinkovi hlasy nedá. Inicioval som, aby sa opozícia nezúčastnila na tejto hre Smeru, ale KDH s tým nesúhlasilo,“ povedal včera Bugár. Podľa neho zvolenie Mitríka alebo Crkoňovej bude znamenať, že „Smer si dal do NKÚ svojho človeka“, aj keď išlo o návrh opozičného poslanca.

Doterajší predseda NKÚ Ján Jasovský mal skončiť vo februári 2012. Keďže ho nemal kto nahradiť, vo funkcii zostal až do zvolenia nástupcu. Tajná voľba sa má uskutočniť v parlamente v utorok podvečer.

Kandidáti na predsedu NKÚ

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
maroš žilinka, žilinka, nkú

Maroš Žilinka – je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Za vlády Ivety Radičovej bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra vedeného Danielom Lipšicom. Žilinka nebol členom politickej strany, do parlamentu však kandidoval za KDH v roku 2012 z 22. miesta ako nestraník. Do funkcie ho navrhlo KDH a pridali sa aj Most – Híd, Obyčajní ľudia, SaS a niektorí nezaradení poslanci.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Henrieta Crkoňová, Crkoňová, nkú

Henrieta Crkoňová – pôsobila ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva. V januári ju vláda na návrh ministra školstva Juraja Draxlera odvolala. V minulosti bola šéfkou metodicko-pedagogického centra. Bola tiež kvestorkou Olomouckej univerzity. Pod kandidatúru Crkoňovej sa podpísali poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Karol Mitrík, Mitrík, nkú

Karol Mitrík – V minulosti bol primátorom Spišskej Novej Vsi, neskôr poslancom parlamentu za SDKÚ. Za vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby. Za šéfa NKÚ ho navrhol poslanec a šéf SDKÚ Pavol Frešo.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #voľba šéfa NKÚ #Karol Mitrík #Maroš Žilinka #Henrieta Crkoňová