Biskupi zisťujú, aká je na Slovensku náboženská sloboda

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) chce v spolupráci s Inštitútom pre ľudské práva a rodinnú politiku zistiť, ako je u nás zachovávaná náboženská sloboda. Všetkých ľudí dobrej vôle preto pozýva k tomu, aby vyplnili dotazník, ktorý obsahuje zoznam otázok k téme náboženskej slobody a prejavov intolerancie voči veriacim na Slovensku.

19.05.2015 10:47
KBS, Stanislav Zvolenský Foto: ,
Predseda Konferencie biskupov Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský
debata (41)

Odpovede treba poslať do konca mája na adresu: diskriminacia@kbs.sk, informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

„V prípade, že ste sa stretli s nejakou nižšie opísanou formou diskriminácie alebo intolerancie voči veriacim, zašlite nám, prosíme, informácie o tejto udalosti. Relevantné obdobie, na ktoré sa otázky vzťahujú, je predovšetkým rok 2014 a 2015. Pošlite nám však aj informácie o závažných udalostiach, ktoré sa udiali už od roku 2010,“ píše sa v dotazníku, ktorý je k dispozícii na stiahnutie na oficiálnej stránke KBS.

Medzi otázkami k téme náboženskej slobody a prejavov intolerancie voči veriacim je napríklad vandalizmus na cirkevných pamiatkach, budovách a symboloch, diskriminácia v zamestnaní, verbálne a fyzické útoky a akékoľvek iné formy diskriminácie, intolerancie či neznášanlivosti.

Ďalším okruhom je napríklad téma výhrady vo svedomí, obmedzovanie rodičovských práv a iné formy diskriminácie. S monitoringom zachovávania náboženskej slobody u nás súhlasili všetci biskupi Slovenska. Dohodli sa na tom na poslednom plenárnom zasadnutí v Melčiciach.

Dotazník už dostali všetky farnosti so žiadosťou, aby ho v prípade, že sa stretli s niektorými situáciami, ktoré sú v ňom opísané – zaslali vyplnený.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #biskupi #KBS #náboženská sloboda #dotazník