Novým šéfom NKÚ je Karol Mitrík

Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu sa stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajnej voľbe počtom hlasov 82 zo 142 odovzdaných hlasov, proti bolo 43 poslancov, 16 sa zdržali.

20.05.2015 12:02
Karol Mitrík, Mitrík, nkú Foto: ,
Karol Mitrík.
debata (238)

Poslanec Pavol Goga ohlásil výsledky hlasovania. Ako druhý skončil Maroš Žilinka, ktorý získal 54 hlasov a tretia Henrieta Crkoňová s piatimi hlasmi.

Rozprava o kandidátoch na predsedu NKÚ v utorok trvala necelých sedem hodín. Za predsedu úradu bol zvolený kandidát, ktorý získal v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Mitríka ako kandidáta navrhol poslanec za SDKÚ Pavol Frešo Mitríka. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov. Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali Crkoňovú.

Kto je Karol Mitrík

Má za sebou kariéru manažéra v súkromnej spoločnosti, komunálneho politika, poslanca Národnej rady a riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Vzdelanie nadobudol na strednej poľnohospodárskej škole technickej a Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Začínal ako prevádzkový technik v Štátnom majetku v Spišskej novej Vsi. Tri roky na prelome pádu totalitného režimu a nastolenia demokratických pomerov v rokoch 1989 až 1991 šéfoval poľnohospodárskemu družstvu v Iliašovciach. Od roku 1991 až do roku 2002 pracoval v samospráve. Najskôr ako viceprimátor, neskôr prednosta mestského úradu a potom osem rokov ako primátor Spišskej novej Vsi.

V rokoch 2000 až 2002 bol poradcom premiéra Mikuláša Dzurindu pre verejnú správu.

V roku 2002 sa stal poslancom parlamentu za SDKÚ. V parlamente pôsobil ako člen osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS a výboru pre verejnú správu. Desať rokov sa angažoval v KDH a desať rokov v SDKÚ.

V roku 2010 sa stal šéfom SIS a viedol ju do apríla 2012. Do funkcie ho vtedy navrhla premiérka Iveta Radičová. „Má dôveru celej koaličnej rady,“ uviedla v júli 2010 Radičová na adresu Mitríka. Keď vo funkcii končil, premiér Robert Fico ho ocenil, ako tajnú službu viedol. Podľa premiéra za Mitríka mala SIS profesionálny a zákonný prístup k plneniu úloh.

Po odchode zo SIS sa dal na podnikanie, je konateľom spoločnosti DND Trade, ktorá sa venuje prevádzke športových zariadení. Spravuje lyžiarske stredisko Mlynky – Gugel blízko Spišskej Novej Vsi.

Medzi svoje vlastnosti v životopise Mitrík uviedol, že je flexibilný, komunikatívny, má príjemné vystupovanie a je odolný voči stresu. Má 69 rokov. (su)

238 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Karol Mitrík