Odsúdený urológ Polák nebude môcť liečiť asi šesť rokov

Po známom kadiochirurgovi Viliamovi Fischerovi odsúdili za korupciu aj detského urológa Vladimíra Poláka. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v stredu schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorkou a lekárom. Podobne ako Fischer skončil s dvojročnou podmienkou, na rozdiel od známeho kardiochirurga však dostal o tretinu nižšiu pokutu, len 5-tisíc eur. Lekárovi zakázali vykonávať povolanie na dva roky a súd nariadil aj prepadnutie vecí, ktoré vzal ako úplatok. Rozsudok je právoplatný, nie je možné sa proti nemu odvolať.

20.05.2015 10:52 , aktualizované: 21.05.2015 09:30
Vladimír Polák, lekár, súd, korupcia, Foto: ,
Vladimír Polák v stredu pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku.
debata (6)

Polák prišiel na súd v sprievode svojho advokáta. Do reči mu nebolo a neodpovedal ani na jednu otázku novinárov. V súdnej sieni sudcovi priznal vinu za spáchaný skutok. Odpovedal ešte na ďalších deväť otázok.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry detského urológa Poláka chytili priamo pri preberaní úplatku ešte minulý rok a okamžite ho aj obvinili. Od otca jedného zo svojich pacientov podľa obžaloby vzal 500 eur a fľašu alkoholu. Za to mal dať súhlas s poskytnutím zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte Európskej únie. V tom období pracoval ako prednosta Kliniky pediatrickej urológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch.

V prípade dokázania viny mu hrozilo väzenie na dva až päť rokov. Hoci sa lekár spočiatku obvineniam bránil, nakoniec sa ku korupcii priznal a zvolil dohodu o vine. V stredu mu súd potvrdil dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky. Znamená to, že ak za tri roky nespácha žiaden trestný čin, trest si odpykal a môže požiadať o jeho zahladenie. Ak zlyhá, pôjde na dva roky do väzenia. Okrem toho musí zaplatiť pokutu 5-tisíc eur, lekárske povolanie nesmie vykonávať dva roky.

Detská nemocnica v Bratislave po prevalení kauzy pracovný pomer s Polákom rozviazala. Výpoveď dostal aj z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Ministerstvo zdravotníctva ho odvolalo z postu hlavného odborníka pre pediatrickú urológiu. Polák bol aj odborným konzultantom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Neskôr lekára zamestnala nemocnica v Malackách, kde pracoval do utorka tohto týždňa. „S doktorom Polákom sme uzatvorili pracovný pomer na základe jeho dlhoročných odborných skúsenosti a praxe a vzhľadom na to, že tento odbore je kapacitne poddimenzovaný, tak sa nám aspoň na krátky čas podarilo vyriešiť situáciu s nedostatkom odborníkov v regióne,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Lenka Gondová pre Pravdu. Dňa 19. mája s ním ukončili pracovný pomer dohodou.

Polák ako lekár zatiaľ skončil. Podľa advokáta Ivana Humeníka z advokátskej kancelárie h & h Partners, ak je lekár právoplatne odsúdený za branie úplatku, dosahy sú vážne, komora by mu mala pozastaviť registráciu, dokonca v tomto prípade by mu mala registráciu úplne zrušiť.

„Ak zdravotnícky pracovník nespĺňa podmienku bezúhonnosti, zdravotnícka komora ho nemôže zapísať do registra zdravotníckych pracovníkov. Registrácia v registri je pritom jednou z podmienok pre vydanie licencie, ktorá je podmienkou pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil Humeník.

Registráciu je podľa Humeníka možné obnoviť až po zahladení odsúdenia, čiže tri roky po vykonaní trestu. „V tomto prípade môže lekár požiadať súd o zahladenie odsúdenia až o šesť rokov od právoplatnosti rozhodnutia súdu, pričom táto doba sa môže zmeniť v prípade, ak sa neosvedčí, dopustí sa trestnej činnosti počas skúšobnej doby troch rokov,“ dodal advokát. Teda Polák by minimálne šesť rokov nemal mať možnosť vykonávať zdravotnícke povolanie.

Slovenská lekárska komora lekárovi zruší registráciu aj licenciu. „Po doručení rozsudku mu zrušíme registráciu v registri lekárov vykonávajúcich povolanie a zároveň zrušíme aj licenciu,“ reagovala vo svojom stanovisku.

Kardiológa Viliama Fischera vyšetrovateľ obvinil z prijatia úplatku v celkovej výške 3-tisíc eur začiatkom februára. Podľa rozsudku zobral aj čokoládovú bonboniéru a neskôr ešte tašku s dvoma kačicami od dcéry pacientky. Pre matku žiadala včasnú operáciu. Rodina sa obrátila na políciu po tom, čo žena zomrela. Fischer dostal dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a zákaz vykonávať lekárske povolanie na tri roky.

Polícia začala trestne stíhať aj rodinu, ktorá úplatok Fischerovi dala. Nakoniec stíhanie zastavila z dôvodu, že sa významnou mierou podieľala na odhalení a usvedčení páchateľa korupcie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #lekári #úplatok