Budú mať športovci povinné prehliadky?

Predísť smrteľným úrazom v športe sa úplne nedá. Nebolo to možné ani v prípade nešťastnej zrážky hráčov v sobotňajšom zápase III. ligy mladšieho dorastu Hlohovec - Dunajská Streda. Po nej 15-ročný hráč dunajskostredského klubu skončil v nemocnici a o deň nato zomrel. Pri zrážke utrpel ťažké poranenia pečene. Čomu sa dá vyhnúť alebo aspoň znížiť ich riziko, to sú náhle úmrtia na športoviskách. Tým by mohli zabrániť preventívne prehliadky.

20.05.2015 15:00
futbalový štadión, futbal Foto:
Futbalový klub DAC Dunajská Streda prišiel o mladého hráča. Na snímke je jeho domovský štadión. Úraz sa mu stal počas zápasu v Hlohovci.
debata (3)

„Tento prípad sa stal v zápale hry, v boji o loptu, takže sa nedá povedať, že takémuto úrazu sa dá predísť. O to viac, ak je jeden zo športovcov vo výskoku a nečaká náraz z jednej alebo druhej strany, neovláda si svalstvo do takej miery, aby chránil orgány brušnej dutiny a hrudníka,“ hovorí k tragédii v Hlohovci telovýchovná lekárka Alena Urvayová.

Pripraviť sa na takúto situáciu sa dá len ťažko. „Aj keď napríklad v tréningovom procese sa učia, ako správne spevniť svalstvo, pretože jedine svalstvo chráni v tom momente vnútorné orgány,“ vysvetľuje lekárka.

Podobné úrazy sa podľa nej stávajú aj pri hokeji, hokejistov však sčasti chránia aj ochranné pomôcky. „Aj vlani sme tu mali hokejistu, ktorý mal po náraze nepríjemné pocity v žalúdku a až o tri týždne sa zistilo, že mal hnisavý zápal pečene. Dostal sa z toho, ale mal problémy. V hokeji sa to stane určite častejšie, pri nárazoch o mantinel, tiež v boji o puk,“ spomína na prípad z praxe.

Vnútorné orgány musia mať pevný svalový korzet, aby spevnil telo pri každom výskoku a dopade. A či tam také svaly sú, to je už vec športovca alebo trénera. „Vo výskoku je spevnenie svalstva veľmi dôležité. Vždy športovcom odporúčam, aby išli jazdiť na koňoch, kde sa naučia rovno sedieť. Môžem to odporučiť, ale posilňovanie svalstva je každého individuálna práca,“ dodala.

Oceňuje, že tréneri zaraďujú do tréningového procesu kompenzačné cvičenia, teda cviky, pri ktorých sa zaťažujú tie svalové partie, ktoré sa pri danom druhu športu bežne nezaťažujú. Na športoviskách dochádza aj k náhlym úmrtiam, za ktorými stojí neobjavený zdravotný problém. Znížiť toto riziko by pomohli špeciálne lekárske prehliadky. Preventívna lekárska prehliadka aj so záťažovými testami má podľa Urvayovej zmysel každý rok.

„Vo všeobecnosti sú preventívne prehliadky v športe nevyhnutné a je jedno, či má športovec štyri, alebo sto rokov,“ povedal telovýchovný lekár Branislav Delej z kliniky Sportmed. Pripomína, že aj pri futbale majú špeciálne prehliadky len futbalisti I. a II. ligy, to však neznamená, že náhle úmrtie nehrozí aj športovcom v III. lige alebo dorastencom.

To, či športovci chodia na špeciálne vyšetrenia, ktoré zdravotná poisťovňa neuhrádza, závisí podľa Deleja aj od vedenia klubov a ich trénerov. „Keď športovec zistí, že niečo také ako telovýchovné lekárstvo existuje, keď je starší, prehliadky už navštevuje,“ podotkol lekár.

Pri prehliadke sa podľa Deleja robí viacero vyšetrení. Z biochémie sa môžu zistiť metabolické poruchy, odchýlky od normy krvného obrazu. Pri spiroergometrii – teda pokojovom a záťažovom EKG – sa zisťuje reakcia celého srdcovo-cievneho a dýchacieho systému na záťaž.

„Dnes vieme analyzovať výdych po výdychu každú jednu fázu športovca pri akejkoľvek rôznej stúpajúcej záťaži a vieme aj predpovedať, ak sa objavia nejaké poruchy, že môže dôjsť k náhlemu úmrtiu pri športe,“ vysvetlil Delej.

Pri športe býva najviac zaťažené v prvom rade srdce, srdcovo-cievny systém a pľúca. „Ak dochádza k náhlym úmrtiam, sú to väčšinou problémy so srdcom, srdcové zlyhania,“ vraví lekár. Ku kolapsu môže dôjsť pri hociktorom športe.

„Rizikovejšie sú vytrvalostné športy, ale ak je športovec alebo dieťa nejako choré a choroba sa neodhalí predtým, ako ide do záťaže, tak aj päť-, či desaťročný športovec môže zomrieť na zlyhanie srdca. Ak je však športovec pravidelne sledovaný, je menšia pravdepodobnosť, že k tomu dôjde,“ dodal Delej.

Diferencovaný krvný obraz podľa Urvayovej lekárovi ukáže, či sa v organizme nenachádza bakteriálna alebo vírusová infekcia, v biochémii sa sleduje hlavne glukóza, bilirubín, pečeňové testy, bielkoviny, železo, z minerálov hlavne kálium, magnézium a vápnik. „Paradoxom je, že u športovcov máme radi vyšší tuk, pretože ho spotrebujú a potrebujú cholesterol. Ak športovec prekonal nejaké závažnejšie ochorenie, je dobré skontrolovať ho aj dva-trikrát ročne,“ povedala lekárka.

Môže sa stať, že po viróze nastane búšenie srdca, vírusové choroby alebo herpetické infekcie sú zas často skryté. „Športovcovi sa vždy snažím vysvetliť, ako ho musíme skontrolovať, keď chceme dať ruku do ohňa za to, že sa športu môže venovať,“ vraví.

Telovýchovní lekári si myslia, že preventívne prehliadky by mali byť pre športovcov povinné aspoň raz ročne. „Pribudlo náhlych úmrtí na športoviskách a je to dôsledok toho, že dnes už dospelí športovci ani nevedia, že existuje nejaké telovýchovné lekárstvo a že by mali každoročne absolvovať tieto prehliadky,“ upozorňuje Delej.

Komunita telovýchovných lekárov sa preto podľa neho snaží, aby sa do nového zákona o športe dostalo ustanovenie o tom, aby každý, kto športuje v organizovanom športe, mal minimálne raz ročne prehliadku. Ideu zákona v marci schválila vláda, jeho znenie teraz pripravuje rezort školstva.

Najznámejšie tragické úmrtia vo futbale

Šok v Dubnici a vo Zvolene

  • Pred necelými jedenástimi rokmi v noci po prípravnom zápase medzi domácim výberom Dubnice a Podbrezovou zomrel Martin Doktor. Len 22-ročnému mladíkovi zlyhalo srdce. O šesť rokov neskôr zomrel futbalista Zvolena Lukáš Vodecký. Po zápase mu začali tŕpnuť nohy i ruky. Tiež zomrel na zástavu srdca.

Náhle úmrtia športovcov vo svete

  • Marc-Vivien Foé (28). V júni 2003 sa v závere semifinálového zápasu Pohára FIFA zrútil na trávnik, prežil prevoz do nemocnice, v nej však o niekoľko minút zomrel na zástavu srdca. Trpel srdcovou poruchou.
  • Miklós Fehér (24). V januári 2004 prišiel na ihrisko ako striedajúci hráč. Prihral na rozhodujúci gól zápasu, dostal žltú kartu. Potom sa oprel o kolená a spadol na zem. Zomrel na zástavu srdca, neskôr sa ukázalo, že trpel vrodenou srdcovou chybou.
  • Antonio Puerta (22). Skolaboval v auguste 2007 počas ligového zápasu. Zomrel v nemocnici po niekoľkých hodinách na zlyhanie viacerých orgánov.
  • Grégory Mertens (24). Zomrel pred necelým mesiacom, tri dni po tom, čo sa mu počas zápasu zastavilo srdce. Po výraznom zhoršení zdravotného stavu sa jeho rodina rozhodla pre odpojenie z prístrojov, ktoré hráča umelo držali pri živote.

(AD)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #preventívne prehliadky #športovci