Opozícia: Vládu Smeru bude 'kontrolovať' kandidát strany Smer

Voľba šéfa NKÚ bola podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) zas len divadlom, ktorým Robert Fico zabával slovenský ľud a odvádzal pozornosť od problémov, ktorým čelí jeho vláda.

20.05.2015 12:39
debata (105)

Ako povedala Jurinová, to, že bol dnes zvolený Karol Mitrík, svedčí o tom, že korupčné podhubie sa tiahne napriek celým politickým spektrom. „Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a SMER-u ide. Na druhej strane som na nich však možno zbytočne prísna. Post predsedu NKÚ by mal patriť opozícií. Robert Fico pravdepodobne počíta s tým, že po blížiacich sa parlamentných voľbách v opozícií aj bude, preto si už prezieravo zvolil svojho kandidáta. Za takéto starostlivé a dlhodobé plánovanie mu môžeme len zagratulovať,“ vyhlásila Jurinová.

Bugár: Kandidát opozície bol len Žilinka

Smer si podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zvolil vlastného kandidáta na predsedu NKÚ. Ako povedal Bugár, v dnešnej voľbe predsedu NKÚ bol len jeden opozičný kandidát – Maroš Žilinka a dvaja kandidáti Smeru, ktorých im nanominovali poslanci Pavol Frešo, Štefan Kuffa a Marián Kvasnička.

„Smer si zvolil svojho kandidáta, takže vládu strany Smer bude „kontrolovať“ kandidát strany Smer. Touto voľbou strana Smer taktiež poprela všetky predchádzajúce sľuby o tom, že zvolí kandidáta, na ktorom sa zhodne podstatná časť opozície,“ vyhlásil Bugár s tým, že na kandidátovi Žilinkovi sa zhodla celá opozícia okrem trojice poslancov, ale Smer si aj tak zvolil svojho kandidáta. „To len potvrdilo skutočnosť, že Smer nikdy nemal reálny záujem umožniť kontrolu vlády a zvoliť kandidáta opozície na tento post,“ dodal Bugár.

Uvoľnená atmosféra v parlamente počas voľby... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, Pellegrini, Hlina, Blaha, Laššáková Uvoľnená atmosféra v parlamente počas voľby šéfa NKÚ. Medzi poslancami Smeru Pellegrinim, Laššákovou, Blahom a Brixim opozičný Alojz Hlina.

Predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajných voľbách, keď ho podporilo 82 z prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec NR SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #voľba šéfa NKÚ