Výbor o Gorile opäť nerokoval, prokurátor neprišiel

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik opätovne neprišiel na mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Iniciátorom rokovania bola opozícia na čele s Danielom Lipšicom, ktorá chcela počuť, ako pokračuje vyšetrovanie kauzy Gorila.

20.05.2015 13:13
debata (6)

Kováčik sa podobne ako minulý týždeň ospravedlnil z rokovania listom. Argumentoval, že nie je možné poskytovať informácie o vyšetrovaní, lebo ide o živú vec. Vyšetrovanie podľa Kováčika prebieha a ide o náročné a rozsiahle dokazovanie. Vyšetrovanie sa podľa jeho slov týka rokov 2005 a 2006.

Zároveň zdôraznil, že dozorujúci prokurátor využíva svoje oprávnenia. „Po skončení vyšetrovania a právoplatnom ukončení sám požiadam o vystúpenie pred výborom, kde rozoberiem priebeh vyšetrovania kauzy. Preto žiadam o ospravedlnenie z tohto rokovania,“ uviedol Kováčik v liste. Poslanci za vládny Smer dnes rovnako pred týždňom neschválili program rokovania výboru.

Nezaradený poslanec Lipšic je presvedčený, že Kováčik zametá pod koberec najväčšie kauzy na Slovensku. Upozornil, že v minulosti Kováčik vzal späť žiadosť o zbavenie mlčanlivosti šéfa SIS a zamietol zbaviť mlčanlivosti príslušníka SIS, ktorý na kauze pracoval. Bývalý minister vnútra šéfovi výboru Jaroslavovi Baškovi naznačil, že zvolil vhodný termín rokovania výboru – parlament a poslanci za Smer v stredu zvolili za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka, ktorý ako šéf Slovenskej informačnej služby nezbavil mlčanlivosti príslušníkov, ktorí na Gorile pracovali, Kováčik rovnako nemá záujem o informácie z prvej ruky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dušan Kováčik #brannobezpečnostný výbor NR SR