Kaliňák: Našu pomoc do Nepálu by mali odviezť Česi

Slovenská humanitárna pomoc do zemetrasením postihnutého Nepálu stále čaká na odvoz. Vládny špeciál nedostal povolenie na pristátie na letisku v Káthmandu, a tak preprava šiestich ton humanitárnej pomoci musí byť zabezpečená inak.

20.05.2015 15:48
verejne obstaravanie, eks, e-bay, Kalinak Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (1)

Minister vnútra Robert Kaliňák po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že slovenskú pomoc do Nepálu prepraví český špeciál. Stať by sa tak malo do konca mája.

Nepál postihlo zemetrasenie 25. apríla, Slovensko reagovalo okamžite a pripravilo humanitárnu pomoc. Kaliňák si nemyslí, že naša pomoc príde neskoro. „Vždy ju tam treba. Samozrejme, kto prvý dáva, najviac dáva,“ vyhlásil.

Dodal, že ani Európska únia neposlala v tomto prípade nejaké lietadlo, ktoré by zbieralo pomoc z jednotlivých členských krajín. Takže to krajiny riešia individuálne, do­dal.

Do Nepálu ministerstvo vnútra pripravilo stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne pre 100 osôb.

Ministerstvo zdravotníctva poskytlo špeciálny zdravotnícky materiál – chirurgické šitie v hodnote 30 000 eur a Správa štátnych hmotných rezerv vyčlenila zo zásob prikrývky a zásobníky na vodu Z-800.

Prvé otrasy zeme postihli Nepál 25. apríla, pričom si vyžiadali 8 442 mŕtvych. Druhá vlna záchvevov, ktorá prišla 12. mája, pripravila o život ďalších vyše 140 osôb. Prekonala sa tým tragická bilancia 8 500 obetí zemetrasenia z roku 1934.

Desiatky ľudí sú navyše stále nezvestné. Nepál v apríli zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, zničilo viac než pol milióna domov, väčšinu z nich vo vidieckych oblastiach odrezaných od rýchlej zdravotníckej starostlivosti.

Druhé veľké zemetrasenie 12. mája s magnitúdou 7,3 udrelo 76 kilometrov východne od hlavného mesta Kathmandú, práve keď sa obyvatelia začínali zotavovať z predchádzajúcich otrasov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #vládny špeciál #humanitárna pomoc #Robert Kaliňák #Nepál