Koľko čiernych duší majú školy?

Stredné školy mali brať od štátu peniaze za tzv. čierne duše. Znamená to, že vykazovali viac žiakov, na ktorých brali peniaze od štátu, ako reálne mali. Tieto praktiky zistila pri kontrolách školská inšpekcia. Koľko žiakov štát platí dvakrát, to minister školstva Juraj Draxler zatiaľ nevie. Podľa odhadov, ktoré si dal vypracovať, sa ročne pre nepresné vykazovanie údajov stráca asi päť miliónov eur.

21.05.2015 12:00
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (17)

Štátna školská inšpekcia za uplynulé štyri roky zistila neoprávnené čerpanie peňazí pri 17 školách, v hodnote vyše 247-tisíc eur. V niektorých prípadoch boli podané aj trestné oznámenia.

Draxler upozornil na to, že niektoré stredné školy dostávajú peniaze na žiakov, ktorí tam nechodia. „Žiak sa prihlási na dve stredné školy. Vyberie si jednu z nich, potom zmení názor. Prihlási sa na druhú školu, ale tá prvá si ho nevyškrtne z evidencie. Či sa to deje z úmyslu, alebo z nedbalosti, to sa nedá povedať,“ povedal minister. V septembri však škola dostane normatív na žiaka, ktorý je približne 1 500 eur ročne.

Na podvod, pri ktorom spolupracovalo viac škôl, prišli inšpektori náhodou. Pri kontrole v inej veci v súkromnej strednej odbornej škole na západnom Slovensku ich zarazili počty žiakov, ktoré nesedeli. Keď sa pýtali na prijímacie konanie, zistili, že škola brala žiakov do odborov, kde pre nedostatočné vzdelanie nemali byť prijatí.

Čiernymi dušami sa v tomto prípade stali žiaci, ktorí nemali úspešne skončenú základnú školu 9. ročníkom. Takých môžu brať len učilištia na dvojročné odbory. „Na to, aby škola legalizovala prijatie týchto žiakov do troj- a štvorročných odborov, dohodla sa s dvoma základnými školami, ktoré robia kurzy na získanie vzdelania. V tomto prípade však základné školy vydali len vysvedčenie bez vzdelávania a komisionálneho preskúšania,“ vysvetľuje hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová.

Jedna základná škola mala takto vydať vysvedčenia približne 40 žiakom a štát jej za fingované dovzdelanie žiakov doplatil skoro 5-tisíc eur. V druhom prípade malo ísť o stovky žiakov a základná škola si prilepšila takmer o 30-tisíc eur. Súkromná stredná odborná škola, ktorá týchto žiakov mala naberať, zas podľa Štátnej školskej inšpekcie neoprávnene získala vyše 68-tisíc eur.

S dotknutou strednou školou sme sa snažili kontaktovať. Do uzávierky na naše otázky nereagovala. Podľa Kalmárovej vyšetrovanie prípadu trvalo pomerne dlho, vlani bola riaditeľka školy obvinená zo zločinu subvenčného podvodu, pojednávanie je stanovené na jún. Čo sa týka základných škôl, v jednej z nich bola odvolaná riaditeľka a prípad sa tiež dostal na súd, v druhom prípade prišiel riaditeľ o funkciu a škola bola vyradená zo siete.

V tomto školskom roku však inšpekcia zistila aj iný typ neoprávneného čerpania peňazí na žiakov. Týka sa šiestich praktických škôl na západnom a východnom Slovensku, z nich jednej cirkevnej, ktoré poskytujú trojročné vzdelávanie pre deti s mentálnym postihnutím alebo aj s ďalším zdravotným postihnutím.

Inšpekcia podľa Kalmárovej zistila, že prijímali aj žiakov, ktorí do takýchto škôl nepatria, teda nemajú také diagnózy, aby boli do nich zaradené. Školy, ktoré poskytujú takéto vzdelávanie, dostávajú pritom od štátu na žiaka podstatne viac peňazí ako bežné. Celkovo malo šesť praktických škôl získať neoprávnene viac ako 117-tisíc eur.

Draxler poukazuje na to, že ministerstvo nemá informačný systém, ktorý by mohol čierne duše odhaliť. Od jesene by sa to malo zmeniť. „Budeme mať naozaj plnohodnotný systém, ktorý nám umožní pozrieť sa veľmi jasne na to, či máme niekde duplicity, odkontrolovať si žiakov,“ dodal minister.

„Na nový informačný systém čakáme všetci,“ hovorí Alena Petáková zo Združenia samosprávnych škôl Slovenska. Upozorňuje pritom na prípady žiakov, ktorí sa ešte začiatkom septembra rozhodnú, že budú chodiť do inej školy, rodičia a druhá škola to však automaticky hneď neoznámia. „Kto potom podvádza?“ pýta sa Petáková.

Nevylučuje však ani to, že niektoré školy môžu podvádzať vedome. „Slabý normatív na žiaka núti školy, aby hľadali rôzne cesty, ale ak sa uchyľujú k takým veciam, je to krátkozraké,“ uzatvára. Aj podľa riaditeľa Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch je problém v systéme financovania na žiaka.

„Ak to však niekto robí vedome a eviduje žiakov, ktorí do školy nechodia, je to porušenie finančnej disciplíny a treba konať. A ak sa to deje v rámci povinnej školskej dochádzky, žiaka treba hľadať, prečo nie je v škole, veď môže ísť o záškoláctvo,“ pripomína Tamašovič.

Draxler v tejto súvislosti avizuje, že rezort školstva sa chystá podpísať dohodu s ministerstvom vnútra o prepojení s registrom fyzických osôb. Každý žiak by mal dostať svoje číslo, na základe ktorého ho budú vedieť kontrolovať. Aj podľa Kalmárovej treba sfunkčniť informačný systém tak, že bude možné zistiť, kde sa žiak naozaj učí.

„Tiež si myslím, že treba opatrne pristupovať k zaraďovaniu škôl do siete,“ hovorí Kalmárová zo Štátnej školskej inšpekcie. Pri vážnych nedostatkoch by sa zároveň malo pristúpiť k vyradeniu školy zo siete.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #stredné školy #Juraj Draxler #čierne duše