Onkologický ústav modernizoval ďalšie oddelenie

Viac izieb, modernejšie technológie, lepšie vybavenie aj vyšší komfort pre pacientov. Národný onkologický ústav v Bratislave otvoril zrekonštruovanú transplantačnú jednotku oddelenia onkohematológie. Takto dostane šancu na liečbu niekoľkonásobne viac ľudí s rakovinou.

22.05.2015 15:00
Viliam Čislák, strihanie pásky, NOÚ, onkológia, Foto:
Zrekonštruovanú transplantačnú jednotku vo štvrtok otvoril minister zdravotníctva Viliam Čislák (vľavo) a šéf NOÚ Jozef Dolinský.
debata

Národný onkologický ústav má druhú najväčšiu transplantačnú jednotku na Slovensku, ktorá sa po obnove zaradila medzi moderné pracoviská tohto druhu v Európe.

Vyšla na 500-tisíc eur a podľa riaditeľa ústavu Jozefa Dolinského priniesla nielen vynovené priestory či vyšší komfort pacienta, ale aj modernizáciu kľúčových technológií.

Ide najmä o vzduchotechnické zariadenie, ktoré dokáže niekoľkonásobne viac filtrovať čistý vzduchu a zabezpečiť tak sterilitu prostredia v kvalite, ktorá je porovnateľná s tou na operačnej sále.

„Je to z dôvodu vylúčenia rizika potenciálnej nákazy, keďže pacient má počas liečby imunitu zníženú takmer na minimum,“ vysvetlil riaditeľ Dolinský.

Transplantačná jednotka v súčasnosti ročne odlieči 60 až 70 pacientov, po rekonštrukcii si zvýšila počet izieb zo 4 na 6, preto počet pacientov, ktorých prijme, bude ešte vyšší.

Transplantácia krvotvorných buniek je moderný liečebný postup pri niektorých onkologických či hematoonkologických pacientov.

"Používa sa hlavne vtedy, ak už nie je úspešná konvenčná štandardná liečba – rádioterapia, chemoterapia alebo liečba zlyháva, alebo sa ochorenie vrátilo.

U takých pacientov je vhodným liečebným postupom transplantácia krvotvorných buniek," vysvetlil prednosta kliniky onkohematológie Ľuboš Drgoňa.

Tento spôsob liečby podľa neho prináša pri niektorých diagnózach významné zlepšenie prognózy a dokonca početné vyliečenia pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modernizácia #Národný onkologický ústav