Na sneme Smeru ohlásia nižšiu DPH na potraviny

Ťahákom druhého sociálneho balíčka budú lacnejšie základné potraviny, čo sa má dosiahnuť znížením dane z pridanej hodnoty (DPH). Zoznam ďalších približne 15 opatrení predstaví dnes na pracovnom sneme Smeru premiér Robert Fico.

23.05.2015 07:00
Robert Fico Foto: ,
Prvý sociálny balíček predstavil premiér Fico na sneme Smeru vlani v júni.
debata (154)

Podobu celého balíčka aj s konkrétnejšími údajmi v strane starostlivo utajovali. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž zo Smeru označil jeho prijatie za dôležitú vec v rámci plnenia programového vyhlásenia vlády. „Dopady krízy by sa mali rozložiť čo možno najrovnomernejšie a štát by mal pomôcť všade tam, kde je to možné,“ poznamenal Číž.

Nepravdepodobný je pokles až na 10 percent

O nižšej DPH na základné potraviny sa hovorí už dlhšie. O koľko sa zníži daň zo súčasných 20 percent, nebolo v piatok známe. Je však nepravdepodobné, že by DPH klesla až na 10 percent. Podľa stanoviska rezortu financií by výpadok daňových príjmov v takom prípade predstavoval viac ako 200 miliónov eur.

Otázkou tiež je, či veľké obchodné reťazce premietnu zníženú DPH do ceny základných potravín. „Na Slovensku je dostatočná konkurencia domácich aj zahraničných obchodných sietí. Neexistuje, aby sa zníženie DPH čo len o jedno percento nepremietlo do nižších predajných cien,“ povedal prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Podľa ekonóma Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie vied by však zníženie DPH o jeden percentuálny bod životy ľudí, a najmä ich peňaženky, výraznejším spôsobom neovplyvnilo. Pokles dane by si totiž obchodníci započítali do svojich marží a ľudia by zlacňovanie v obchodoch takmer vôbec nepocítili.

Autobusové zľavy v balíčku nebudú

V uplynulých dňoch prenikli na verejnosť informácie o zavedení zliav na autobusovú dopravu pre študentov. Mali by sa týkať len spojov nadväzujúcich na vlakovú dopravu, ktorú už majú študenti a dôchodcovia zadarmo. Autobusové zľavy však nebudú súčasťou balíčka. Zdroj z prostredia Smeru uviedol, že to bola mylná informácia. V hre mali byť aj daňové úľavy pre firmy vytvárajúce pracovné miesta v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Namiesto daňových úľav sa hovorí o „špeciálnych opatreniach“ pre regióny.

„Niečo lepšie“ ako vianočný príspevok

Pokračovať by sa malo ďalej vo zvyšovaní minimálnej mzdy. Od budúceho roka sa má priblížiť k hranici 400 eur. Jej súčasná výška je 380 eur. Štát tiež mieni pomôcť rodinám s deťmi príspevkami na lyžiarske zájazdy a školy v prírode.

V uplynulých týždňoch sa objavili informácie, že dôchodcom sa má valorizovať vianočný príspevok. Smer má však prichystané v tejto súvislosti podľa nášho zdroja „niečo lepšie“. O čo pôjde, neprezradil.

Prvý sociálny balíček predstavil premiér Fico na sneme Smeru vlani v júni. Obsahoval 15 opatrení, medzi ktorými bolo napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, zavedenie minimálneho dôchodku, zníženie cien plynu, daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja či vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Smer #sociálny balíček