Pre rodičov s deťmi sa chystajú vyššie príspevky

Na podporu rodičov s malými deťmi sľubuje Smer viacero opatrení. Zvyšovať sa má dávka na materskej dovolenke, ale aj príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov, pokračovať sa bude v rozširovaní kapacít materských škôl.

25.05.2015 10:00
žena, matka, dieťa, kočík Foto:
Smer chce zvyšovať dávku na materskej dovolenke aj príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov.
debata (17)

Dávka na materskej dovolenke má stúpnuť z terajších 65 percent príjmu poberaného pred nástupom na materskú na 70 percent tohto príjmu. „Uvažujeme v ďalšom balíku o ďalšom zvýšení na 75 percent,“ uviedol premiér Robert Fico.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej toto opatrenie podporí matky, ktoré pred nástupom na materskú dovolenku pracovali, a pomôže to udržať príjem rodín, chudobných rodín sa veľmi nedotkne.

V záujme podpory zamestnanosti matiek s malými deťmi sa vláda chystá zvýšiť aj príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov z terajších 230 eur na 280. Určený je napríklad na uhradenie nákladov na jasle, prípadne škôlku alebo opatrovateľskú službu. Zjednodušiť by sa pritom malo aj jeho vyplácanie tak, že rodič už nebude musieť preukazovať výdavky každý mesiac.

Zvýšenie, ale najmä zjednodušenie vyplácania tohto príspevku podľa Kusej viacerí rodičia uvítajú. „Je veľmi dobre, že sa bude vyplácať paušálne na základe potvrdenia, že dieťa je v danej starostlivosti. Rodičia sa totiž často sťažovali, že príspevok je síce fajn, ale musia kvôli nemu podstupovať veľa byrokracie,“ vysvetlila Kusá.

Papierovačky pritom podľa nej mohli súvisieť aj s tým, že financie na tieto príspevky sa čerpali z eurofondov, po novom sa procedúry zrejme zjednodušia.

Rodičia najmä vo väčších mestách a v ich okolí zápasia s nedostatkom miest v materských školách a aj preto sú odkázaní na drahé súkromné zariadenia alebo opatrovateľské služby. Na rozširovanie kapacít materských škôl už v rámci prvého sociálneho balíčka vyčlenila vláda 10 miliónov eur.

Ukázalo sa však, že na uspokojenie dopytu zo strany miest a obcí nestačia. Na rezort školstva prišlo totiž vyše 400 žiadostí o dotáciu v celkovej sume viac ako 35 miliónov eur, podporu napokon získa 113 miest a obcí.

„Rozhodli sme sa pokračovať ďalej. Je to projekt, ktorý vytvára tisícky miest pre deti v škôlkach, stovky pracovných miest pre učiteľky a obrovské šance pre stavebné firmy,“ povedal po sneme Fico. Na uspokojenie zostávajúcich žiadostí by malo podľa premiéra ísť 5 až 10 miliónov eur. „Nevylučujem, že v tom budeme pokračovať aj v treťom sociálnom balíčku,“ dodal Fico v relácii RTVS O 5 minút 12.

Novinkou je zavedenie stropu doplatku na lieky pre deti do šesť rokov, a to vo výške osem eur štvrťročne. „Pokiaľ sa bude vyberať najlacnejší liek z danej skupiny liekov, doplatok za všetky lieky tohto charakteru nesmie byť ročne vyšší ako 8 krát 4, teda 32 eur. Akonáhle bude vyšší ako 32 eur, zdravotná poisťovňa tieto peniaze vráti poštovou poukážkou alebo na účet rodiča,“ vysvetlil Fico.

Aj zavedenie stropu doplatku na lieky pre deti Kusá považuje za správny krok. „Je to veľmi dôležité aj pre deti zo sociálne slabých skupín. Často v nich majú problém s tým, že lieky nie je z čoho zaplatiť. Je to dobré gesto, ktoré by mohli využiť aj najchudobnejší,“ myslí si Kusá.

Maximálny cenový strop doplatkov za lieky majú stanovený aj dôchodcovia nad 62 rokov. Ten má byť v rámci druhého sociálneho balíčka 25 eur za štvrťrok, dnes je 42 eur. Doplatok by tak nemal presahovať 100 eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #sociálny balíček