O Bezákovi som hovoril pravdu, tvrdí Vlk

Kauza odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka neutícha a stále sa nad ňou vznáša hmla. Pokračujú špekulácie, o čom sa Bezák s pápežom v apríli na audiencii rozprával a aký to môže mať dôsledok na jeho ďalšie pôsobenie v katolíckej cirkvi.

26.05.2015 08:00
Miloslav Vlk Foto: ,
Český kardinál Miloslav Vlk.
debata (33)

Do celého prípadu sa zaplietol aj český kardinál Miloslav Vlk. Ten má naň iný názor ako tvrdí list z Vatikánu, ktorý zverejnili slovenskí katolícki biskupi. Zdá sa, že vzťahy medzi kardinálom a našimi biskupmi táto kauza poriadne naštrbila.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Podpásovka.

Konferencia biskupov Slovenska minulý týždeň publikovala na svojom webe list Štátneho sekretariátu Svätej stolice. Píše sa v ňom, že na odvolanie arcibiskupa Bezáka nebol potrebný dekrét, ako to tvrdil český kardinál Vlk. Rovnako Štátny sekretariát uviedol, že Svätá stolica je zarmútená nepresnými a nesprávnymi interpretáciami, týkajúcimi sa audiencie Bezáka, a že pápež vyjadruje slovenským biskupom vďačnosť za ich vernosť.

Vlk oponuje a tvrdí, že všetko, čo o audiencii v médiách povedal, „je plná pravda“. Práve Vlk vybavil pre Bezáka stretnutie s pápežom Františkom.

„Som len veľmi prekvapený, že podľa zmieňovaného oznámenia Štátny sekretariát Svätej stolice nie je informovaný o postupe Svätého otca, keď píše, že pri audiencii “sa nevstupovalo do jeho (Bezákových) predchádzajúcich záležitostí“. Pravdu, ktorú som o audiencii napísal, môže dosvedčiť i Mons. R. Bezák,“ napísal Vlk na internetovej stránke kardinal.cz. Podľa neho pápež sám udával smer a obsah audiencie a vyzval Bezáka, aby rozprával, „ako to bolo“. Ako ďalej Vlk povedal, zdá sa, že sekretariát nie je oboznámený so skutočnosťami, a je preto zvláštne, kto teda formuloval vyhlásenie a s akým úmyslom, keď nikto zo zmieňovaných inštitúcií nebol na audiencii prítomný.

Podľa teológa Miroslava Kocúra z vyhlásenia sekretariátu vyplýva, ako keby kardinál Miloslav Vlk nehovoril pravdu. „Preto kardinál Vlk vo svojom vyhlásení uviedol, že všetko, čo v tejto veci povedal, bola pravda, a nevidí dôvod nejako pokračovať v slovnom ping-pongu s Konferenciou biskupov Slovenska," povedal Kocúr. Myslí si, že vyhlásenie Štátneho sekretariátu niekto vybavil na Slovensku. „Robí sa to tak, že niekto tu vyhlásenie skomponoval, zaniesol do Ríma a vydali ho ako rímske stanovisko. Bojujú o zvyšky svojej cti pred ľuďmi, ktorí veria a ktorí berú tieto vyhlásenia vážne, že prišli skutočne z Ríma,“ poznamenal teológ.

Aj okolnosti listu z Vatikánu sa javia ako zaujímavé. Štátny sekretariát totiž požiadal Apoštolskú nunciatúru na Slovensku, aby ho zverejnila prostredníctvom KBS. Kardinál Vlk upozornil, že pod vyhlásením nie je uvedené žiadne meno zodpovednej osoby, ktorá žiada o zverejnenie, žiadny podpis a pod textom je len anonymne uvedených niekoľko inštitúcií. Prax Svätej stolice ohľadom vyhlásení ozrejmil riaditeľ jej tlačového strediska Federico Lombardi. „Vyhlásenia Štátneho sekretariátu ako také nie sú nikdy podpísané jednou osobou,“ sprostredkovala stanovisko Lombardiho konferencia s tým, že autorom vyhlásení je Štátny sekretariát ako taký.

Audiencia Bezáka u pápeža sa udiala 10. apríla tohto roku. O necelé dva týždne bratislavský arcibiskup a metropolita Stanislav Zvolenský povedal, že bol audienciou prekvapený. Nevedel, že ju vybavuje český kardinál. Podľa Zvolenského mu kardinál Vlk svojou angažovanosťou vylepil zaucho. „Pri všetkých tých zauchách, čo sme už dostali, jedno hore-dole. Ak by to mala byť cena za to, že sa pred nami otvorí šanca vykročiť na cestu, ktorá bude pre dobro Róberta Bezáka a pre dobro našich veriacich, tak nech. Rád to znesiem,“ uviedol vtedy pre agentúru Sita Zvolenský.

Kardinál Vlk sa pár dní po audiencii domnieval, že kauza je pred skorým vyriešením. „Mám dojem, že Mons. Bezák sa na Slovensko nevráti. Pápež mu dal morálnu satisfakciu a som presvedčený, že mu určí miesto vhodné pre biskupa, čo bude jeho rehabilitácia,“ tvrdil kardinál. Teológ Kocúr je dnes k ďalšiemu vývoju situácie okolo Bezáka zdržanlivý. „Ak pápež prevezme iniciatívu a bude mať záujem, tak to môže riešiť,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Róbert Bezák #Miloslav Vlk