Dotácia na zateplenie bude pri úplnej obnove

Štátny príspevok vo výške tridsiatich percent ako dotácia pri kompletnom zatepľovaní domov, odpustenie pätnástich percent z pôžičky na zatepľovanie bytových domov či poukážky na nákup malých zariadení na výrobu elektriny. Aj tieto opatrenia majú byť súčasťou druhého sociálneho balíčka, ktorý premiér Robert Fico predstavil počas víkendu.

26.05.2015 14:00
debata (3)

Podmienkou na získanie dotácie bude predloženie faktúr aj s daňou z pridanej hodnoty. Zároveň musí byť dom obnovený komplexne.

Štát zatiaľ nemá stanovený limit na celkový počet dotácií. Teoreticky platí, že ak by sa rozhodli všetci majitelia rodinných domov na Slovensku, že chcú kompletne zatepľovať, štát by musel zaplatiť vyše štyri a pol miliardy eur.

Z väčšej časti by túto položku pokryl lepší výber 20–percentnej DPH, keďže by išlo o zatepľovací boom a tiež značná časť domov najmä na dedinách sa teraz zatepľuje bez faktúr a dane sa tak neplatia ani z tovarov a sčasti ani z práce.

Záujem o dotácie ovplyvnia podmienky, ktoré zatiaľ pomenoval premiér, ale inštitúcie na nižšej úrovni ich zatiaľ nespresnili.

„Mám na mysli kompletné zateplenie. Výmenu okien, zateplenie stien, otvorov, výmenu dverí, výmenu strechy,“ uviedol Robert Fico s tým, že pri takomto rozhodnutí štát preplatí 30 percent z nákladov, maximálne však príspevok môže byť vo výške 6 000 eur.

„Nateraz je predčasné kvantifikovať, koľko opatrenie bude stáť, nakoľko nevieme, aký oň bude záujem,“ odpovedá hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. „Momentálne pracujeme na zabezpečení realizácie tohto opatrenia a o presných podmienkach, ako aj o ostatných záležitostiach budeme včas informovať,“ objasňujú v stanovisku zástupcovia rezortu dopravy, ktorí majú mať legislatívnu prípravu na starosti.

Zástupcovia exekutívy pritom predpokladajú, že o dotácie by mohol byť záujem, keďže sadzba tridsiatich percent je výhodnejšia ako súčasných dvadsať percent dane z pridanej hodnoty, ktorú špekulanti môžu obchádzať a tak sa dostať k nižšej cene.

Podľa odborníkov bude však kľúčové aj konkrétne nastavenie legislatívy a to, ako sa majitelia domov budú musieť preukázať.

„Je to veľká podpora pre výrobcov materiálov, veľká podpora pre malé stavebné firmy, ktoré môžu tieto úpravy robiť. Ale aj veľká podpora oficiálnej ekonomiky, lebo ľudia budú musieť predložiť kompletné doklady, ktoré potvrdzujú platbu DPH,“ skonštatoval Robert Fico.

Podľa Petra Robla zo Slovenskej rady pre zelené budovy je nastavenie na minimálnej úrovni, keďže sa podobné podpory v zahraničí pohybujú medzi tridsiatimi až päťdesiatimi percentami nákladov, na základe veľkosti obnovy a v závislosti od miery konečných úspor.

„V Česku poskytujú 50–percentnú dotáciu a evidujú ročne 30–tisíc žiadostí na zateplenie. Z toho je väčšina práve v kategórii rodinných domov,“ konštatuje Robl.

Dodáva, že pri zateplení vrátane výmeny okien a dverí rodinného domu sa dá na nákladoch na vykurovanie ročne ušetriť až 1 000 eur.

Z radov kritikov však zaznieva aj názor, že dotácia na zatepľovanie domov nie je sociálnym opatrením. Myslí si to napríklad pravicový inštitút Iness, ktorý by privítal radšej nižšie odvody z príjmu. Odvody vláda znížila pre ľudí s nízkymi a strednými platmi od úvodu tohto roku v rámci prvého pozitívneho balíka, v druhom balíku v ďalšom znižovaní odvodov napriek úvahám zatiaľ nepokračovala.

Príklad: Dotácie na zateplenie rodinného domu

Teraz

  • Ak kompletné zateplenie oficiálne vyjde 5–tisíc eur, cena bez DPH je 4 166,6 eura
  • Firmy načierno ponúkajú zateplenie bez faktúry s tým, že z 20 % DPH zľavia polovicu, potom to vyjde na 4 583 eur

Po novom

  • Štát sľubuje 30–percentnú dotáciu na kompletné zateplenie, podpora nepresiahne 6 000 eur na dom
  • Rodina za zateplenie zaplatí 5–tisíc eur aj s DPH a následne požiada štát o 30 % dotáciu, dostane späť 1 500 eur a zateplenie ju vyjde na 3 500 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zatepľovanie #sociálny balíček