Matky dostanú až 90 percent pôvodného čistého zárobku

Rodičia najmenších potomkov si v druhom sociálnom balíčku rozbalia najmä dve novinky, ktoré im do rodinných rozpočtov pridajú peniaze a pomôžu aj rýchlejšie sa vrátiť do práce. Zvýšiť sa od 1. januára budúceho roka má materská dávka aj príspevok na starostlivosť o dieťa.

26.05.2015 13:36
debata
Podľa hovorcu ministerstva práce Michala Stušku bolo limitom pre návrh navýšenia materského zo 65 na 70 percent vymeriavacieho základu predchádzajúceho zárobku matky dodržanie záväzku rozpočtovej zodpovednosti. „Opatrenia v sociálnej oblasti sa musia týkať čo najväčšieho počtu ľudí a zároveň rôznych nástrojov rodinnej politiky, keďže situácia každej rodiny je v niečom špecifická,“ zdôvodňuje. Podľa neho si treba uvedomiť, že matka po novom dostane v podstate až 90 percent predchádzajúceho čistého príjmu.

„Uvažujeme v ďalšom balíku o ďalšom zvýšení na 75 percent,“ sľubuje už teraz premiér Robert Fico. Opatrenie podporí tie matky, ktoré pred pôrodom pracovali a boli nemocensky poistené. Nezamestnaným matkám zostane nárok na rodičovský príspevok, ktorý sa aktuálne vypláca v sume 203,20 eur mesačne, pričom v januári sa zrejme bude mierne valorizovať.

„Zvýšenie materskej na 70 percent vymeriavacieho základu rodičia privítajú, dotýkať sa však bude len matiek, ktoré pred nástupom na materskú pracovali. Rodičia majú oveľa väčší záujem o zvýšenie rodičovského príspevku, pretože sa dotýka širšej skupiny ľudí,“ mieni Janka Tuhá z Únie materských centier. Rodiny však, podľa nej, potrebujú aj ďalšiu pomoc a podporu, ktorá sa netýka len finančnej oblasti. „Ako systémovú vidím pomoc v znížení daňovej zaťaženosti rodičov s deťmi v oveľa vyššej forme ako dnes, a tiež v podpore inštitúcií, ktoré pracujú s rodičom a dieťaťom,“ dodáva Tuhá.

„Pravdaže mám radosť,“ netají budúca mamička Dana Oravcová. Rodiť má v novembri, zvýšenú materskú si teda užije takmer naplno. Do ich rodiny k malému synovi pribudnú dvojčatá. „A to sa mi nepáči, že táto skutočnosť sa vo výške materskej dávky vôbec neodráža. Matky, ktoré nepracovali, predsa od začiatku poberajú rodičovský príspevok, ktorý je aspoň mierne odstupňovaný podľa počtu detí,“ pripomína. Na rozdiel od mamičiek, ktoré porodia iba jedno dieťa, bude však materské dávky dostávať 43 týždňov.

Čo je materská dávka

  • je to nemocenská dávka, vypláca sa z prostriedkov Sociálnej poisťovne, jej výška rastie úmerne so sumou peňazí, ktoré matka poisťovni odviedla pred odchodom na materskú dovolenku
  • podmienkou je dĺžka nemocenského poistenia po dobu 270 dní za posledné dva roky, ide o dávku zásluhovú, ktorá je pre každého iná
  • v súčasnosti sa vypláca v sume 65 percent vymeriavacieho základu pôvodnej hrubej mzdy matky, platí však minimálna hranica 276 a 270 eur a maximálna hranica 792 a 819 eur (pre 30– a 31-dňový mesiac)
  • obvyklá doba vyplácania je 34 týždňov (pre jedno dieťa), resp. 43 týždňov (pre dve a viac naraz narodených detí) – po jej uplynutí môže rodič pokračovať v starostlivosti na rodičovskej dovolenke a poberať rodičovský príspevok, alebo zveriť dieťa do predškolského zariadenia či inej fyzickej osobe a dostávať príspevok na starostlivosť o dieťa
  • zmena podľa druhého sociálneho balíčka: od 1. januára 2016 sa suma materskej dávky má zvýšiť na 70 % pôvodnej hrubej mzdy matky (výhľadovo, v treťom balíčku by sa mohla zdvihnúť na 75 %), doba poberania sa však predĺžiť nemá

(Zdroj: Sociálna poisťovňa a ohlásené opatrenia druhého sociálneho balíčka)

Momentálne poberá materský príspevok mesačne vyše 23-tisíc matiek v priemernej sume asi 420 eur. Vlani odišlo na tieto nemocenské dávky zo Sociálnej poisťovne viac ako 117 miliónov eur.

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa má v januári zdvihnúť dokonca o 50 eur, z terajších 230 na 280 eur. Zároveň sa má podstatne zjednodušiť jeho vyplácanie. „Prieskum nákladovosti predškolských zariadení, vrátane súkromných, nám ukázal aktuálnu priemernú cenu práve na tejto úrovni,“ hodnotí Stuška. Ako dopĺňa, táto suma nemá ambíciu pokrývať nadštandardy niektorých rodičov, ktorí si financujú bilingválne škôlky a podobne.

Čo je príspevok na starostlivosť o dieťa

  • je to štátna dávka určená rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, na úhradu výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa
  • poskytuje sa do troch rokov veku dieťaťa, resp. do šiestich rokov u dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom
  • aktuálne sa vypláca na základe preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac vo výške 230 eur, alebo 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (napr. starý rodič)
  • zmena podľa druhého sociálneho balíčka: od 1. janára 2016 sa má príspevok zvýšiť o 50 eur, teda na 280 eur, pričom výdavky už nebude treba preukazovať

    (Zdroj: Sociálna poisťovňa a ohlásené opatrenia druhého sociálneho balíčka)

Za veľké plus zvýšenia príspevku, ktorý sa vypláca z eurofondov, považuje Stuška aj dohodu s Európskou komisiou na zjednodušení vydokladovania reálnych nákladov na jasle či škôlky. „Postačí preukázať sa zmluvou s daným zariadením, ktorá obsahuje cenu,“ spresňuje. A pripomína, že opatrenie ide ruka v ruke s rozširovaním kapacít škôlok prostredníctvom projektov ministerstiev práce aj školstva. „Ak sa kapacity rozšíria, môže to významne zatraktívniť využívanie príspevku na starostlivosť v pomere k rodičovskému príspevku,“ myslí si. Rodičovský príspevok sa hradí zo štátneho rozpočtu.

„Mňa, a myslím, že aj ostatné mamičky, správa o zvýšení tohto príspevku potešila. Každé euro pomôže,“ uvažuje Jana Ligačová, pracujúca mamička s dieťaťom v jasliach. Hovorí to aj napriek faktu, že jej dcérka bude mať v januári už viac ako tri roky, takže výhody vyššieho príspevku sama neužije.

Za súkromné jasle dnes platí mesačne okolo 380 eur. „Zaplatiť musím v hotovosti. Súčasný príspevok 230 eur dostanem až mesiac spätne, po doložení prijímového bloku o zaplatení,“ popisuje. S vyplatením príspevku síce doteraz nemala žiadne problémy, ale jeho vybavovanie považuje za byrokratické. „Na schválenie sme potrebovali veľmi veľa dokladov a potvrdení, vrátane živnostenského listu prevádzkovateľa jasieľ.“ Podľa nej je dobré, že získanie príspevku nebude podmienené toľkou administratívou a každý rodič jasličkára ho dostane v rovnakej sume.

Príspevky na starostlivosť ako štátnu dávku vyplácajú úrady práce. Mesačne ich poberá necelých 1 900 osôb v sume 400– až 450-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálny balíček #materská dávka #príspevok na starostlivosť o dieťa