Namiesto dvojzmennej výučby montovaná škola

Rozširovať sa nebudú len škôlky, ale aj základné školy. Premiér Robert Fico po víkendovom straníckom sneme prisľúbil financie aj na stavby tzv. modulových škôl.

26.05.2015 13:44
ZŠ Miloslavov, Alena Janečková Foto: ,
Riditeľka Základnej školy v Miloslavove Alena Janečková nedá na modulovú stavbu dopustiť.
debata

Montované školy, ktoré sú lacnejšie a neskôr ich možno ľahšie prerobiť na iné účely, sa majú stavať v 14 obciach. Fico avizoval, že podporu dostanú najmä také, ktoré sú v blízkosti veľkých miest, kde sa sťahuje veľa mladých rodín.

„Podarilo sa nám postaviť už niekoľko modulových škôl, momentálne je pripravených ďalších 14. Ide predovšetkým o lokality v obciach v blízkosti veľkých miest, kde došlo k enormnej výstavbe a prílevu nových obyvateľov, ale školská infraštruktúra v danej obci nezodpovedá tomuto prílevu,“ povedal Fico.

Podľa informácií z rezortu školstva by na stavbu modulových škôl mali ísť tri milióny eur. Ministerstvo eviduje 21 žiadostí, 12 z nich je v Bratislavskom kraji. Aj tu totiž hrozí zavedenie výučby žiakov na dve smeny, čo je už realitou v niektorých školách na východnom Slovensku.

Základná škola v Moste pri Bratislave mala pôvodne 9 tried, teraz ich majú 11. „Rozširovala sa na úkor odborných učební a kabinetov. Teraz ju už nie je kam rozširovať,“ hovorí starosta obce František Mastný. Aj na zápis prváčikov im prišlo viac detí, ako sú kapacity. „Na zápise bolo približne 60 detí, z nich 44 má trvalý pobyt tu a tie sme povinní vziať do prvej triedy. Ale k dispozícii máme len jednu triedu po deviatakoch, druhú budeme musieť riešiť nejako provizórne,“ vraví starosta. Ako to vyriešia, ešte nie je jasné – jedným z možných riešení je dochádzka na dve smeny.

Aj táto obec už požiadala rezorty financií a školstva o dotáciu na stavbu montovanej školy so šiestimi triedami. Zatiaľ im schválili dotáciu na rozšírenie materskej školy o dve triedy – terajších 60 miest pre škôlkarov by sa malo rozrásť o ďalších 60. Stavba škôlky má byť montovaná, čo má podľa starostu svoje výhody aj nevýhody. „Nedá sa to porovnať s murovanou stavbou, je to oceľový kontajner, do ktorého nemôžete potom murovať. Ale je to lacnejšie a rýchlejšie,“ hovorí starosta.

Montované školy už však nie sú úplnou novinkou. Rezort školstva už dávnejšie podporil stavbu ôsmich takých škôl väčšinou v obciach na východe Slovenska, dve v Bratislavskom kraji. V Miloslavove, kde neustále pribúdajú mladé rodiny, sa miestna škola pre 1. stupeň naplnila aj po tom, čo plné počty začali hlásiť aj bratislavské školy a rady áut v dopravnej špičke na trase do Bratislavy sa čoraz viac predlžovali.

Nové priestory montovanej školy v Miloslavove sú bezbariérové. Obec totiž ráta aj s možnosťou, že tieto priestory raz možno využije na sociálne služby pre starších. Zdá sa však, že ani nedávne rozšírenie kapacít školy nebude stačiť. „Vyzerá to tak, že ešte jeden rok vydržíme, ale nárast počtu obyvateľov je taký veľký, že už čoskoro bude treba školu znova pristavovať,“ hovorí riaditeľka základnej školy v Miloslavove Alena Jančeková. Na ich modulovú stavbu školy nedá dopustiť. „Záleží od toho, aká technológia sa použije. Ale naša má všetky moderné vymoženosti a vlastnosti, v zime dobré vykurovanie. Je to dobrý, rýchly a efektívny spôsob riešenia. A problém, že bude treba ešte ďalšie triedy, sa dá ľahko vyriešiť prístavbou,“ vraví riaditeľka. Aj táto obec opäť požiadala o dotáciu na ďalšie rozširovanie školy.

V susednej Dunajskej Lužnej, kde už museli pridávať triedy, majú plno a aj keď by mali brať deti z Miloslavova na 2. stupeň, majú problém s tým, kde ich umiestniť. „Situácia je opäť kritická, už teraz by sme potrebovali aspoň 4 ďalšie triedy. Do škôlky sa hlásilo 84 detí a tie raz predsa pôjdu do školy,“ dodáva Jančeková.

Podpora modulového typu stavieb škôlok i škôl súvisí s odhadovaným demografickým vývojom. Odborníci totiž upozorňujú, že počet detí v predškolskom veku bude opäť klesať, naopak, viac detí bude v základných školách. Aj tam sa však o dvadsať rokov prejaví pokles. Modulové škôlky pritom možno časom v prípade potreby prerobiť na školy a neskôr možno aj domovy seniorov či na iné účely a voľnočasové aktivity.

Marek Repa z Inštitútu vzdelávacej politiky ministerstva školstva pripúšťa, že z tejto stavebnej novinky neboli obce spočiatku veľmi nadšené. „Ale teraz sa môžme pochváliť, že je po nich obrovský dopyt. Obce si pochvaľujú rýchlosť a efektivitu v nákladoch, ukazovali sme im príklady, ako to funguje v Rakúsku či Nemecku,“ hovorí Repa. Zdôrazňuje pritom, že stavba modulovej škôlky je podľa neho päťnásobne lacnejšia ako nová murovaná budova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #kontajnerová škola #sociálny balíček