Slovensko kúpi radary samostatne, spolupráca s Českom nevyšla

Slovensko bude postupovať samostatne pri kúpe armádnych radarov, ktoré nahradia dosluhujúce zariadenia sovietskej výroby. Novinárom to v utorok povedal slovenský minister obrany Martin Glváč.

27.05.2015 17:23
debata (32)

Po krachu spoločného projektu krajín V4 na obstaranie rádiolokátorov chcelo Slovensko spolupracovať pri nákupe s Českom, ani tento zámer sa však nepodaril.

„Bude vyhlásený medzinárodný tender. Pokúšali sme sa dohodnúť s ČR, ale Slovenská republika pôjde iným spôsobom. My už dlhšie čakať nemôžeme, budeme musieť ísť samostatne,“ uviedol Glváč k nákupu vojenských radarov.

Slovensko plánuje kúpiť tri vojenské radary, súčasťou kontraktu by mala byť aj opcia aj na ďalšie rádiolokátory. „Tromi radarmi dokážeme pokryť celé územie a zabezpečiť plnenie úloh,“ povedal Glváč. Dodal, že očakáva výrazne nižšiu cenu za jeden radar ako skôr spomínaných 20 miliónov eur.

Výsledky tendra očakáva Glváč na jeseň. Výrobcovia radarov už koncom apríla predstavili slovenskému ministerstvu obrany svoje zariadenia. Slovensko kvôli sankciám EÚ voči Rusku nedokáže zmodernizovať súčasné armádne radary, pretože sankcie sa týkajú aj ruského výrobcu týchto zariadení.

„Fungovanie našich radarov máme zaistené ešte na rok 2016,“ povedal Glváč. Súčasná slovenská vláda premiéra Roberta Fica začala najväčšiu modernizáciu armády v jej novodobej histórii. Štát sa už rozhodol kúpiť viacúčelové vrtuľníky Black Hawk, aj vojenské dopravné lietadlá C-27J Spartan. Slovensko rokuje so Švédskom o prenájme stíhačiek, ktoré by nahradili ruské stroje MiG-29.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #armáda #Martin Glváč #radary