Kaliňák: Nie je šanca rozlíšiť utečencov a teroristov

Určiť kvóty, ktorými si členské krajiny únie prerozdelia utečencov, je podľa slov ministra vnútra Roberta Kaliňáka ako dať zelenú pašerákom. Myslí si, že takto ešte viac porastie vlna migrácie z Afriky, ale aj prípadné ľudské tragédie v Stredozemnom mori.

28.05.2015 08:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (101)

Zotrvá Slovensko na odmietavom stanovisku k záväzným utečeneckým kvótam?
Každá krajina poskytuje pomoc utečencom v rámci svojich možností a v rámci svojich spôsobilostí. Slovensko poskytuje humanitárne transfery. Ročne je to zhruba 300 ľudí, väčšinou z najkrízovejších oblastí ako Sýria, Irak, Afganistan. Zaviesť kvóty znamená dať zelenú pašerákom z Afriky a akoby povedať áno, môžete všetci cestovať.

V tejto obrovskej ľudskej tragédii, keď zahynuli stovky ľudí, môžeme očakávať, že sa to ešte znásobí. Oni sa totiž nebudú pozerať na to, čo si my o tom myslíme. Ak nezmeníme náš prístup k ochrane morskej hranice EÚ, tak nemôžeme očakávať, že tie čísla klesnú. Ak sa nebudeme orientovať na stabilizáciu pomerov v krajinách, odkiaľ ľudia utekajú, tak vlny emigrantov neopadnú.

Hranice s ostatnými krajinami nemáme otvorené na to, že všetkých, ktorí sem prídu, prijmeme. To je absolútne nereálne. Včera to bolo 20-tisíc utečencov, dnes 40-tisíc a zajtra 200-tisíc. To sú veľmi neuvážené kroky. Hlavne vyzerajú veľmi pokrytecky, keďže ešte stále sme neprijali Bulharov a Rumunov do Schengenu na voľný pohyb osôb, lebo pod nejakým politickým rúškom sa bojíme bulharských a rumunských Rómov. To sú veci, ktoré sú veľmi protichodné.

Bude sa vláda snažiť o zmenu mechanizmu prijímania utečencov na Európskej rade v Bruseli?
Budeme vysvetľovať, prečo to nie je vhodné riešenie v tejto chvíli a riešením je predovšetkým stabilizácia pomerov v krajinách pôvodu utečencov a identifikácia ohrozených ľudí, ktorí žiadajú o azyl priamo na mieste. Ak sa totiž medzi utečencov zamiešajú aj teroristi, nie je šanca ich rozlíšiť. Stálo nás veľa síl, aby sme každý v rámci svojho územia a možností mohli zmapovať najnebezpečnej­šie osoby.

Nie je teda možné zistiť, či ide o rizikovú osobu napojenú na teroristov?
On nepovie meno, nepovie nič. Neviete, kto to je. Povie napríklad, že má 20 rokov a má pritom 40. Môže byť desať rokov najkrajší na svete a po desiatich rokoch budeme všetci prekvapení. To sú gigantické riziká.

Na Slovensko by mohlo dohromady prísť na základe kvót a dvoch utečeneckých programov niečo vyše tisíc ľudí. To nie je predsa veľký počet.
Je to veľký počet. Netreba zabudnúť, že utečenci nechcú ísť na Slovensko, ale žiadajú o azyl v Nemecku alebo v Rakúsku. V rámci pravidiel slobodného pohybu nemožno nútiť migranta, do ktorej krajiny má ísť, čo môže naraziť na Európsky súd pre ľudské práva.

Každá členská krajina EÚ sa však bude môcť rozhodnúť, či utečencovi udelí azyl. Rovnako aj Slovensko. Čo na to teda poviete?
Preštudujeme si celý návrh Európskej komisie a povieme, čo ďalej.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #utečenci #Robert Kaliňák