Riaditeľka piešťanskej nemocnice prešla do protiútoku

Takmer po polroku vytiahla informácie o spornom tendri. Mária Domčeková, riaditeľka piešťanskej nemocnice, v ktorej vlani vypukla kauza nákupu predraženého CT prístroja, upozornila na zrušené verejné obstarávanie na CT ešte v roku 2012.

28.05.2015 14:00
Mária Domčeková, Piešťany, CT Foto: ,
Mária Domčeková, riaditeľka piešťanskej nemocnice.
debata (19)

Príčinou podľa nej bolo, že na tender pod vedením bývalého riaditeľa Róberta Mamrillu mal pri vyhodnocovaní ponúk vplyv lekár Alan Suchánek. Práve on kritizoval druhý nákup CT koncom minulého roka. Domčeková v súvislosti so súťažou spred dvoch rokov mala podať trestné oznámenie, ktoré má prešetrovať Národná kriminálna agentúra.

„Vzhľadom na neutíchajúci útok voči piešťanskej nemocnici a mojej osobe zo strany Suchánka prostredníctvom médií som sa rozhodla uverejniť túto správu. Šírenie zavádzajúcich a nepravdivých informácií z jeho strany považujem za snahu odviesť pozornosť od pravej príčiny zrušenia nákupu CT prístroja v roku 2012,“ napísala v stredu v stanovisku Domčeková.

Na otázku denníka Pravda prečo sa ozvala až teraz, odpovedala, že na kauzu spred dvoch rokov upozorňuje dlhodobo, do povedomia sa podľa nej dostala až v stredu, keď opakovane médiám zaslala svoje vyjadrenie.

Denník Pravda žiadal o reakciu Suchánka, ktorý do uzávierky svoje stanovisko neposkytol. Rovnako sa nám nepodarilo získať ani vyjadrenie polície, ktoré by ozrejmilo okolnosti prípadu spred dvoch rokov.

Piešťanská nemocnica vypísala ešte v roku 2012 verejné obstarávanie na nákup CT prístroja. Suchánek bol členom komisie, ktorá vyhodnocovala ponuky firiem. „Podozrivé bolo samotné nastavenie podmienok súťaže, kde najnižšia cena nebola jediným kritériom, čo spôsobilo, že víťazom po elektronickej aukcii sa stal uchádzač s najdrahšou ponukou o viac ako 250-tisíc eur,“ uviedla riaditeľka, podľa ktorej ten istý uchádzač v predbežnom vyhodnotení zaslaných ponúk skončil na poslednom mieste.

Na to, že uspel kandidát s najdrahším prístrojom, mala listom upozorniť primárka rádiológie ako členka komisie. Ozvať sa mali aj neúspešní kandidáti tendra, podľa ktorých mali byť ich ponuky nesprávne vyhodnotené.

Vyhodnocovacia komisia napokon v roku 2012 rozhodla, že víťaza vylúči kvôli uvedeniu klamlivých a skresľujúcich údajov. „Nasledovala však separátna porada vtedajšieho riaditeľa Mamrillu so Suchánkom, pričom z tohto rokovania boli na pokyn riaditeľa vylúčení ostatní členovia komisie,“ informovala Domčeková.

Porada mala viesť k tomu, že vylúčenie úspešného kandidáta vtedajší šéf nemocnice nepodpísal. Sťažnosti ostatných uchádzačov zamietli. Dozorná rada nemocnice napokon odporučila riaditeľovi verejné obstarávanie zrušiť.

Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Mária Domčeková zostala vo svojej funkcii aj po škandále s nákupom predraženého CT prístroja v decembri minulého roka. Zo stoličky sa ju snažilo zosadiť aj 92 zamestnancov nemocnice z celkového počtu 450, ktorí podpísali žiadosť o jej odvolanie.

K jej odvolaniu napokon nedošlo. Tender na nákup CT prístroja za 1,6 milióna eur stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú, ktorá bola v dozornej rade nemocnice. V súvislosti s kauzou sa funkcie predsedu parlamentu vzdal aj Pavol Paška.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Domčeková #piešťanská nemocnica #kauza CT