Výnos z Dňa narcisov je nižší ako vlani, vyzbieralo sa 835-tisíc eur

Finančný výnos tohtoročného Dňa narcisov je oproti predošlému roku nižší. Napriek tomu však organizátori hovoria o úspešnom ročníku zbierky.

28.05.2015 11:42
debata (3)

Finančný výnos tohtoročného Dňa narcisov je oproti predošlému roku nižší. Napriek tomu však organizátori hovoria o úspešnom ročníku zbierky. Ako povedala PR manažérka Ligy proti rakovine Miroslava Džupinová, v zbierke sa tento rok vyzbieralo 835-tisíc eur. Predbežný čistý výnos zbierky predstavuje 771 709,56 eura.

V roku 2014 to bolo 906 825,19 eura. Výnos je podľa nej síce o niečo nižší, no priebeh samotného Dňa narcisov bol prvýkrát po niekoľkých rokoch bez „falošných dobrovoľníkov“ – predovšetkým vďaka novému zákonu o verejných zbierkach, iniciátorom ktorého bola práve Liga proti rakovine.

V pokladničkách dobrovoľníkov sa nachádzalo 788 000,25 eura. V rámci mobilnej SMS zbierky na č. 848 prispeli zatiaľ klienti všetkých troch mobilných operátorov sumou 39 148 eur. Priamo na účet Dňa narcisov bolo zaslaných 7 223,68 eura. Podľa Džupinovej sú výnosy uvádzané mobilnými operátormi zatiaľ predbežné. „Presná hodnota zbierky v rámci SMS bude známa do 90 dní od konania zbierky, keď dôjde k reálnej úhrade zaslaných SMS zo strany zákazníkov a poskytnutí konečného zúčtovania mobilnými operátormi,“ konštatovala. Najviac sa v zbierke vyzbieralo v Bratislavskom kraji, kde darcovia prispeli 187 181,18 eura z toho v Bratislave 148 670,56 eura.

Výsledok 19. ročníka Dňa narcisov podľa organizátora – Ligy proti rakovine, vyjadruje neustálu podporu verejnosti a prejav dôvery v jej prácu predovšetkým pre onkologických pacientov a ich rodiny. Na druhej strane je prejavom uvedomenia si bremena tejto choroby na jednotlivca i rodinu, s ktorou sa nielen na Slovensku stretáva rastúci počet ľudí. „Obnos pozostávajúci z dobrovoľných príspevkov od verejnosti v rámci jediného dňa je o to cennejší, že Deň narcisov si tento rok prešiel skúškou počasia aj dátumu. Deň narcisov bol tento rok posunutý z apríla na marec pre blížiacu sa Veľkú noc aj očakávaný skorší príchod jari. Na väčšine územia Slovenska však pršalo a zúril silný vietor,“ povedala Džupinová s tým, že jeho výber súvisel i s pripomenutím si 25. výročia vzniku Ligy proti rakovine.

Výnos z tohtoročnej zbierky sa použije na viaceré aktivity. Liga podporí medicínske a výskumné projekty, či medicínske alebo hospicovú starostlivosť sumou 149 700 eur. Na psychologickú starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny použije 338 900 eur. Na projekty a programy, ktoré smerujú k rozvoju výchovy, informovanosti a poradenstva vynaloží vyše 238-tisíc eur. Na zabezpečenie regionálnych potrieb a podporu pacientov bude vyčlenených 45 000 eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Liga proti rakovine #Deň narcisov