Ženu z Bardejova mohol zabiť metanol

Pravdepodobne otrava metylalkoholom spôsobila smrť 40-ročnej ženy z Bardejova. V stredu ju s týmto podozrením prijali v bardejovskej nemocnici. Prípad oznámil na linku 158 lekár po tom, čo sa žena sťažovala, že si v utorok vypila a na druhý deň zle videla, čo je jedným z prejavov tejto otravy.

29.05.2015 10:15
debata (1)

Ženu neskôr previezli do prešovskej nemocnice, kde zomrela. Ak sa otrava potvrdí, nebude to na východe Slovenska prvý prípad.

„Pacientka bola k nám prevezená z Bardejova v kritickom stave s podozrením na intoxikáciu. Aj napriek enormnej snahe lekárov bol jej zdravotný stav nezvratný a pacientka exitovala,“ vysvetlila hovorkyňa Fakultnej nemocnice J.¤A.¤Reimana v Prešove Renáta Cenková.

Susedia však tvrdia, že 40-ročný žena nikdy nemala problémy s alkoholom. Trpela však viacerými ochoreniami a kvôli nim brala aj lieky. Špekulujú, či nemohlo ísť o nešťastnú náhodu. Možno si neuvedomila, že aj málo alkoholu v kombinácií s medikamentmi môže spôsobiť problémy. Žena bývala v bardejovskom byte sama.

Prípadom sa už zaoberá polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. „Bolo zistené, že za doposiaľ nezistených okolností došlo k ťažkej ujme na zdraví u tejto ženy. Prípad je v štádiu vyšetrovania,“ uviedla prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Zdôraznila, že zatiaľ ide iba o podozrenie na otravu metanolom. Potvrdiť alebo vyvrátiť to môžu len výsledky súdnej pitvy, na ktoré čakajú. Po prešetrení všetkých okolností môže byť skutok prekvalifikovaný na usmrtenie.

Na východe Slovenska je zatiaľ najznámejší prípad otravy metanolom z roku 2012 po vypuknutí metanolovej aféry v Česku. Vtedy hospitalizovali v prešovskej nemocnici osem ľudí, ktorí mali problémy po rodinnej oslave. U štyroch testy potvrdili otravu metylalkoholom, ďalší účastník skončil v opatere českých lekárov. Nikto však nezomrel.

Metanol sa nachádzal v domácej slivovici. Rodina si kúpila desať litrov tvrdého alkoholu z Českej republiky cez internet. V tom čase u našich západných susedov mali už 38 úmrtí na otravu týmto nebezpečným alkoholom.

Prvotné príznaky otravy metylalkoholom sú podobné ako pri opitosti. Dobrá nálada, neskôr bolesti hlavy a vracanie. Ľudia vidia rozmazane a často majú poruchy farebného videnia. Príznaky otravy sa môžu prejaviť už po 40 minútach od vypitia.

Pri niektorých to však môže trvať až 72 hodín. Záleží to na stavbe tela. Otrava môže viesť k slepote až k smrti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #metanol