Mestá sa snažia vytlačiť hazard

Aj Bratislava a Banská Štiavnica sa snažia zbaviť hracích automatov. Takto sa chcú pridať k 47 slovenským obciam a mestám, ktoré už bez tohto druhu hazardu fungujú.

31.05.2015 07:00
hazard, automaty, gambleri Foto:
V súčasnosti sa na Slovensku lieči asi 300 gamblerov. (Ilustračné foto)
debata (4)

Prevádzkovatelia herní však hovoria o tichej prohibícii, ktorá môže viesť k rozšíreniu čierneho trhu a rozmachu mafie. Upozorňujú tiež, že počet automatov klesá. V súčasnosti je ich na území Slovenska asi 20-tisíc.

Hlavné mesto s podporou mestských častí začalo proti automatom spisovať vo štvrtok petíciu. Dočasne by však podľa primátora Iva Nesrovnala boli spokojní, keby boli herne na území mesta povolené len počas denných hodín. „Upraviť otváracie hodiny prevádzok takýchto zariadení je iba v kompetencii mestských častí,“ uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa mesta Bratislava. V mestskej časti Dúbravka takýto režim už funguje.

„Závislosť na hazardných hrách je podľa primátora vážny sociálny problém, ktorý spôsobuje rozvrat rodín, psychické problémy ľudí, čo môže prerásť do zložitej sociálnej situácie, ktorú musí následne riešiť mesto alebo samotný štát,“ zdôvodnila spustenie petície Skokanová. Podľa nej chce primátor začať aj rokovania o zmene zákona, ktorý by obci umožnil, aby si mohla sama povedať, že si na svojom území hazardné hry neželá. Ak sa 30 percent obyvateľov mesta nad 18 rokov vyjadrí, že hracie automaty nechce, Bratislava môže zostať bez nich. Ich počet však v hlavnom meste klesá. Kým v roku 2013 bolo 852 automatov, tento rok ich je 588.

V súčasnosti je zákon o hazardných hrách nastavený tak, že hlavné mesto udelí individuálnu licenciu tomu, kto predloží úplnú žiadosť so všetkými náležitosťami, ktoré zákon určuje. Ak žiadosť tieto náležitosti spĺňa, mesto mu licenciu udeliť musí.

Stop hazardu chcú povedať aj obyvatelia Banskej Štiavnice, ktorí približne pred dvomi mesiacmi spustili rovnako petíciu za úplný zákaz automatov na území mesta. „Toto je jediný legálny spôsob, ktorý má mesto k dispozícii. Aby sme hazard z mesta vytlačili, musíme nazbierať podpisy od 30 percent obyvateľov a následne prijať záväzné nariadenie mesta,“ priblížila poslankyňa mesta Renáta Antalová. Petíciu mesto spustilo ako reakciu na to, že majitelia herní sa začali tlačiť do tých častí, kde žijú sociálne najslabší obyvatelia, a mesto sa obáva, že sa ich situácia ešte viac zhorší. Pod petíciu sa už podpísalo takmer 2 000 ľudí. Na jej úspešnosť je potrebných 2 500 podpisov. „Ideálne by bolo, keby takéto rázne rozhodnutie prišlo priamo z ministerstva a nemuseli by to individuálne riešiť jednotlivé mestá,“ skonštatovala poslankyňa.

Tieto aktivity však prevádzkovateľov herní netešia. Tvrdia, že napríklad Bratislava svoje rozhodnutie neopiera o konkrétne argumenty. „Mesto zatiaľ po odbornej ani faktickej stránke nebolo schopné preukázať, čo by mu prohibícia priniesla. Argumentuje sa iba v emotívnej rovine. My sa domnievame, že prohibícia v snahe riešiť neexistujúci problém prinesie čierny trh, vzostup mafie a obrovské finančné straty pre bratislavských daňových poplatníkov,“ reagoval na petíciu Juraj Danielis, hovorca prevádzkovateľov herní. Tí sa podľa neho začiatkom apríla zaviazali, že počet automatov sa v krajine zvyšovať nebude.

V súčasnosti je podľa Danielisa na Slovensku okolo 20-tisíc automatov a za šesť rokov toto číslo kleslo o 35 percent. Pokles podľa neho spôsobila sprísňujúca sa legislatíva, ktorá priniesla zvyšovanie poplatkov. Prevádzkovatelia ročne štátu odvedú 150-miliónov eur bez DPH iba z poplatkov za automaty.

Majitelia poplatky odvádzajú aj mestu, prípadne obci. Hlavné mesto je však v tomto smere výnimočné. Peniaze od prevádzkovateľov neputujú do kasy mestských častí, ale magistrátu. Ročne na odvodoch a správnych poplatkoch tak hlavné mesto získava 4,5 milióna eur. Medzi obcami, ktorým sa podarilo tohto hazardu zbaviť, je aj obec Beluša v okrese Púchov, kde od júna 2013 platí úplný zákaz automatov. „Obec nemala automaty už 15 rokov. Novela zákona v roku 2013 však umožnila podnikateľským subjektom získať súhlas obce, ak splnili zákonné ustanovenia. Na základe toho sme iniciovali petíciu o neprevádzkovaní výherných automatov,“ opisuje situáciu starosta obce Ján Prekop.

V súčasnosti sa u nás lieči zhruba 300 gamblerov. Odstránenie automatov preto víta aj sociológ Stanislav Buchta a tvrdí, že ide o eticky správny krok. „Hazardné hry patria k nebezpečným sociálnym javom. Ich eliminácia je na mieste i keď si myslím, že osoba náchylná na hazard bude naďalej vyhľadávať dostupné možnosti,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #gamblerstvo #automaty