Diplomacia reaguje: Ruský dokument o invázii zavádza

Čierny deň v dejinách Čechov a Slovákov - 21. august 1968, keď sovietska armáda vtrhla do Československa, uviedol dokument ruskej štátnej televízie Rossija 1 ako záchranu pred NATO. Ministerstvo zahraničných veci sa ohradilo, že dokument o invázii v roku 1968 zavádza.

31.05.2015 19:00
Miroslav Lajčák Foto: ,
Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák reagoval na ruský dokument o invázii v roku 1968.
debata (421)

Slovenský rezort diplomacie je podľa hovorcu Petra Stana nepríjemne prekvapený prezentovaním invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 takou zavádzajúcou formou, ako to urobila ruská štátna televízia Rossija 1 v dokumente Varšavská zmluva – odtajnené stránky odvysielanom 23. mája.

„Dokumentárna snímka v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použila nepravdy a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili,“ reagoval Stano.

Upozornil, že odvysielanie tohto dokumentu poškodzuje deklarované tradične dobré slovensko-ruské vzťahy. Ministerstvo preto trvá na rešpektovaní pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu. Televízny dokument nakrútený k 60. výročiu vzniku a 25. výročiu zániku Varšavskej zmluvy ju vykresľuje ako obrannú alianciu, brániacu krajiny socialistického tábora pred agresiou Severoatlantickej aliancie, pričom vyzdvihuje jeho rolu práve v auguste 1968.

Kontroverzný dokumentárny film, ktorý odvysielala televízia Rossija 1.

„Fakty sú nezvratné v Prahe sa chystal ozbrojený prevrat,“ znie vo filme komentár ilustrovaný dobovými zábermi na zbrane, ktoré vraj sovietski vojaci zhabali strojcom pripravovaného prevratu. „S pomocou týchto zbraní chceli nepriatelia československého ľudu vytvoriť stav bezuzdného teroru a doviesť vývoj k ozbrojeným zrážkam a krviprelievaniu,“ uvádzal komentár ďalej.

Stano pripomenul, že odvysielanie takého filmu je zarážajúce o to viac, že slovenská vláda len pred pár týždňami dôrazne a jednoznačne odmietla všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke.

Upozornil, že počin ruskej štátnej televízie poškodzuje deklarované tradične dobré slovensko-ruské vzťahy. „Keďže televízia Rossija 1 je štátnou televíziou, sme presvedčení, že vláda Ruskej federácie prijme adekvátne kroky na zamedzenie skresľovania tragickej časti histórie slovensko-ruských dvojstranných vzťahov,“ dodal hovorca ministerstva.

Politológ Michal Horský si myslí, že film, ktorý odvysielala ruská televízia, vzbudil oprávnenú pozornosť širokej verejnosti, rozhorčenie občanov tak Slovenskej, ako aj Českej republiky. Dôležité je podľa neho pripomenúť, že sme sa nevyrovnali s vlastizradcami. „V protestoch sa hľadajú rôzne dôvody a príčiny, prečo práve teraz ruská televízia odvysielala tento lživý pamflet, nikto sa však nezamýšľa nad tým, že či by ho mohla odvysielať, keby slovenské a české orgány činné v trestnom konaní a súdnictvo sa boli náležitým spôsobom vyrovnali s vlastizradcami, akými bol Biľak, Indra, Kapek a ďalší,“ povedal Horský.

V pondelok odlieta slovenská delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom na oficiálnu návštevu Ruskej federatívnej republiky. Horský uviedol, že by sa tu mala otvoriť aj otázka lživého dokumentárneho filmu. „Široká verejnosť sa nepochybne bude zaujímať, či premiér našej vlády pri návšteve najvyššieho ruského predstaviteľa sa odváži nastoliť aj tento problém,“ pripomenul politológ.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #august 1968 #dokumentárny film #Miroslav Lajčák