Slimáky v záhradách ničia zeleninu, nepohrdnú ani kvetmi

Slimáky bez ulity, slizniaky. Sú problémom, pretože ich je príliš veľa a ničia úrodu v záhradách. Pestovatelia prichádzajú o mladú zeleninu aj o kvety.

01.06.2015 15:00
slimák, slizniak Foto: ,
Slimáky bez ulity, slizniaky - premnožení ničitelia zeleniny pestovanej v záhradách.
debata (11)

Starosti robia od skorej jari až do jesene. Invázii slimákov sa záhradkári nevyhli ani tento rok. V prospech slizniakov hrá počasie, mierna zima im neuškodí a vlhké počasie posledných dní im vyhovuje. K domácim škodcom sa pridal aj oveľa agresívnejší invázny druh z Pyrenejského polostrova.

„Najviac ich je ráno, ale vyliezajú aj večer. Lezú cez murovaný plot k nám do dvora. Minule sme ich vyzbierali vyše sto a o pár hodín prišli nové. V záhrade už nič nemám, za noc zničili celý záhon. Pustili sa aj do kvetov,“ hovorí Petra z Rosiny v okrese Žilina. Podobné skúsenosti má viacero ľudí, ktorí sa snažia dopestovať si vlastnú biozeleninu. „Nevieme si s nimi poradiť. Človek sa natrápi v záhrade a po ich nájazdoch je všetko zničené, uhorky aj všetka mladá zelenina. Sme z toho veľmi nešťastní. Sú všade, lezú po schodoch aj okolo domu, nevieme sa ich zbaviť. Najmä keď zaprší a je vlhko, je ich plná záhrada,“ poukazuje Jarmila, ktorá má záhradu vo Hôrkach pri Žiline.

Klimatické zmeny hrajú v prospech slimákov. Treskúce zimy chýbajú, zem premrzne ledva do hĺbky 5 centimetrov. „Pôda by musela premŕzať aspoň do hĺbky 20 cm, čo by zaručilo, že žiadna generácia slimákov ani slizniakov by neprežila,“ povedal Ivan Kuric zo Slovenského zväzu záhradkárov pre oblasť Kysuce.

Ivan Kuric ukazuje zábranu z plechu, ktorú je... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Ivan Kuruc Ivan Kuric ukazuje zábranu z plechu, ktorú je možné umiestniť na vrch dosiek vyvýšených záhonov.

Okrem počasia aj samotní ľudia, nevedomky, vytvárajú slizniakom vhodné podmienky. Nepokosená tráva, kompost, stavebný odpad, tam prežívajú skryté. Stačí večer poliať záhradu a vlhké prostredie je pre ne pozvánkou. Priplazia sa do záhrad, kde nepohrdnú takmer ničím. Listová, koreňová zelenina, pochutnajú si aj na kvetoch. „Už sme skúšali všelijaké recepty, ako sa ich zbaviť – škrupiny, piliny okolo záhonov, soľ, no nepomohlo,“ dopĺňa Jarmila.

Niektorí záhradkári siahajú po chemických prípravkoch, ktoré sú účinné aj rýchle, ale okrem slimákov likvidujú aj iné živé organizmy v pôde a dostávajú sa aj do pestovaných produktov. Kuric uprednostňuje mechanické zábrany. „Účinným spôsobom je natiahnutý medený drôt po zemi okolo zeleninových záhonov. Slizniaky meď neznášajú a cez medenú bariéru neprejdú, tej sa vyhýbajú,“ odporúča.

Slimákom sa darí aj preto, že im chýbajú prirodzení nepriatelia – ježkovia, ropuchy či slepúchy. K domácim škodcom v posledných rokoch pribudol aj nový votrelec, ktorý k nám docestoval z južnej Európy, slizovec iberský. Je agresívnejším škodcom ako domáce jedince, rýchlo sa množí a nemá u nás prirodzeného nepriateľa. „Účinným biologickým prostriedkom z hospodárskych zvierat je druh kačice – indický bežec, je špecialistom na zber a ničenie slizniakov,“ pripomenul Kuric.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #záhrady #slimáky #slizniaky