Lajčák požiada ruskú televíziu o nápravu

Žiadosť uviesť veci na pravú mieru dostane na stôl ruská štátna televízia Rossija 1, ktorá odvysielala manipulatívny dokument o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

02.06.2015 10:34 , aktualizované: 03.06.2015 10:00
miroslav lajčák, sergej lavrov Foto:
Miroslav Lajčák (vľavo) rokoval v Moskve so Sergejom Lavrovom.
debata (184)

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že požiada televíziu o nápravu. "Samozrejme, ako vždy v prípade odvysielania alebo zverejnenia nesprávnych informácií o Slovensku, obraciame sa priamo aj na vinníka vzniknutej situácie, v tomto prípade televíziu Rossija 1 s tým, že jej tlmočíme naše rozhorčenie a žiadosť o nápravu,“ povedal pre Pravdu hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano.

Dokument bol nakrútený k 60. výročiu vzniku a 25. výročiu zániku Varšavskej zmluvy, ktorá bola vojenskou alianciou štátov bývalého východného bloku. Televízia chválila úlohu tohto zoskupenia práve v auguste 1968, ktoré malo podľa snímky obrániť Československo pred útokom NATO. "V Prahe sa chystal ozbrojený prevrat. Strieľajú spoza rohu synov tých, čo oslobodzovali Československo v roku 1945, a nazývajú sa pritom vlastencami,“ znel v dokumente ruský komentár.

Kritiku televízneho dokumentu si vypočul priamo z úst ministra zahraničia Miroslava Lajčáka aj ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. "Minister Lajčák tlmočil slovenské znepokojenie z takéhoto prístupu a vyjadril nádej, že v budúcnosti nedôjde k podobnému manipulovaniu s historickými faktami,“ informoval rezort diplomacie po pondelkovom večernom stretnutí obidvoch ministrov v Moskve.

Premiér Robert Fico počas včerajších rokovaní s prezidentom Vladimírom Putinom a premiérom Dmitrijom Medvedevom tému ruského filmu neotvoril. Zdroj z prostredia diplomacie Pravde povedal, že takéto sporné veci sa preberajú na primeranej úrovni a v tomto prípade to boli ministri zahraničia. Navyše, formálne je hlavným vinníkom televízia, aj keď štátna.

"Iné by bolo, keby tie manipulácie zazneli priamo z úst oficiálnych predstaviteľov,“ dodal diplomatický zdroj. Česko reagovalo na dokument predvolaním ruského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí. Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek žiadal vysvetlenie aj k sankčnému zoznamu Moskvy, podľa ktorého nemôžu do Ruska cestovať štyria ľudia, medzi ktorými sú exminister Karel Schwarzenberg či bývalý eurokomisár Štefan Füle.

"Ako to o nás, preboha, v tom Rusku hovoríte,“ povedal Zaorálek ruskému veľvyslancovi. Ten českého ministra uistil, že nič sa nemení na postoji Ruska k roku 1968. "Nevšímajte si to, to je len nejaký film v televízii. Vy to preceňujete,“ prerozprával Zaorálek slová ruského veľvyslanca v Českej televízii.

Interpretácia udalostí z roku 1968 je o to nepochopiteľnejšia, že prezident Putin v roku 2006 priznal morálnu, nie však právnu zodpovednosť za inváziu do Československa. "Nenesieme žiadnu právnu zodpovednosť, ale mravná zodpovednosť tu je,“ hovoril Putin v marci 2006 v Prahe. Pred ním v roku 1993 odsúdil zásah vojsk aj prezident Boris Jeľcin.

Historik Jozef Žatkuliak zo SAV o dokumente ruskej televízie povedal, že je zarážajúca takáto dezinterpretácia a prekrúcanie faktov, ktoré sa bytostne dotýkali občanov Československa a niesli ťaživé dôsledky vojenskej okupácie nasledujúcich 20 rokov.

"Zabúda sa na podstatnú vec, že začiatkom decembra 1989 konečne Michail Gorbačov a ďalší predstavitelia štátov zúčastnených na ozbrojenej okupácii sa o nej vyjadrili odmietavo ako o protiprávnom, neopodstatnenom a chybnom ozbrojenom zásahu,“ uviedol historik. Dodal, že v roku 1968 existovali dvojstranné zmluvy medzi jednotlivými štátmi východného bloku o priateľstve a spolupráci a takisto došlo k ich porušeniu.

Historik pripomenul, že v decembri 1989 sa československá federálna vláda Ladislava Adamca vyjadrila o okupácii ako o porušení medzinárodného práva a paktov OSN. Poslanci Federálneho zhromaždenia 12. decembra 1989 vo svojom uznesení okrem iného konštatovali že "vstupom vojsk piatich členských štátov Varšavskej zmluvy na územie ČSSR v roku 1968 boli porušené platné normy medzinárodného práva a princípy vzťahov medzi zvrchovanými štátmi“.

"Toto je dôležité. Nie sú podľa mňa už tak podstatné dodatočné vyjadrenia prezidentov Jeľcina a Putina,“ doplnil Žatkuliak. Invázia do Československa si vyžiadala 108 mŕtvych a niekoľko stoviek zranených ľudí.

O neobjektivite ruskej televízie referoval ruský internetový portál Gazeta.ru. Agentúra ČTK s odvolaním sa na ruský portál citovala Sergeja Utkina z analytického strediska Ruskej akadémie vied, ktorý dokument označil za "vedomý revizionizmus“. Podľa neho ide o veľký problém samotných Rusov, nie Čechov a Slovákov.

"Naši ideológovia predpokladajú, že ak dokážeme, že sme vo všetkom boli v práve, tak to pridá národu na sebavedomí a vôli víťaziť. Ale v skutočnom svete k víťazstvu vedie schopnosť kriticky myslieť a nie byť zaslepení pocitom vlastnej nepoškvrnenosti,“ povedal ruský vedec.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Miroslav Lajčák #Sergej Lavrov