Fico: Sankcie Rusku škodia, zrušme ich

Sankcie proti Rusku, ktoré vlani zaviedla únia pre anexiu Krymu a pre podiel Moskvy na konflikte na východe Ukrajiny, sú podľa slovenského premiéra Roberta Fica nerozumné a nesprávne. Z jeho úst si to vypočuli v Moskve vrcholní ruskí predstavitelia na čele s prezidentom Vladimirom Putinom. Protiruské sankcie Fico prirovnal k sankciám proti Kube.

02.06.2015 11:30 , aktualizované: 19:36
Fico, Naryškin Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred vľavo) a predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin (uprostred vpravo) počas spoločného rokovania.
debata (424)

„V tejto dobe sa nepotrebujeme predháňať v udeľovaní sankcií, ale udržiavať rozumný dialóg,“ povedal na stretnutí v Štátnej dume, dolnej komore ruského parla­mentu, jej predsedovi Sergejovi Naryškinovi.

„Sankcie nedosiahli očakávaný efekt. Škodia Európe aj Rusku. Neviem, kto môže byť šťastný s takýmito vzájomnými škodami. Čo sa dosiahlo sankciami proti Kube? Nezmenili kubánsky prístup k USA ani americký prístup ku Kube,“ povedal Fico.

Premiér už v pondelok odcestoval spolu s 25-člennou delegáciou na oficiálnu dvojdňovú návštevu Moskvy, kde sa okrem Putina a Naryškina stretol aj s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom či predsedom Medzinárodnej investičnej banky Nikolajom Kosovom. 

„Som rád, že v takýchto komplikovaných medzinárodných geopolitických vzťahoch pokračujeme v prehlbovaní vzájomnej spolupráce,“ povedal na stretnutí s Ficom Medvedev, ktorý pozval premiéra rokovať do svojej luxusnej rezidencie v podmoskovskej štvrti Gorki, z ktorej sa Medvedev zvykne presúvať do Moskvy vrtuľníkom. V rezidencii čakali na mediálne výstupy politikov jednak slovenskí, ale aj domáci ruskí novinári. Tí v utorok informovali, že všetci v krajine očakávajú, do akej miery Slovensko podporí Rusko na najbližšom júnovom summite v Bruseli, kde by sa európski lídri mali zaoberať sankciami proti Rusku. Lídri totiž požadujú ich predĺženie.

Fico pred Medvedevom vyhlásil, že ak budú obe strany konfliktu, tak Ukrajina, ako aj Rusko, dodržiavať minské dohody, bude tlačiť na európskych partnerov, aby zmiernili sankcie a neskôr ich úplne zrušili. Medvedev dodal, že ak by došlo k opaku a Brusel by pridal ďalšie kolo sankcií, Rusko prijme tiež ďalšie kolo protisankcií proti únii.

Do Ruska s Ficom pricestoval aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister životného prostredia Peter Žiga a minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Fico v Moskve takisto oznámil, že chce vybudovať na Slovensku, konkrétne na Slavíne, múzeum, ktoré bude venované druhej svetovej vojne. „Je cítiť, že hlavne mladá generácia nemá o týchto udalostiach dostatočné informácie,“ konštatoval Fico.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sankcie