Mimovládky chcú získať podporu verejnosti pre životné partnerstvá

Koalícia 38 mimovládnych organizácií v utorok predstavila a spustila spoločnú platformu s názvom Životné partnerstvo.

02.06.2015 12:20
debata (118)

Jej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. Ako ďalej povedal v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave predstaviteľ platformy Martin Macko, chcú presvedčiť ľudí ako aj vládu o potrebe právneho uznania životných partnerstiev. Všetky potrebné informácie nájde verejnosť na stránke www.zivotnepartnerstvo.sk.

Ako na Macka nadviazal ďalší z predstaviteľov Fedor Blaščák, doteraz figuroval vo verejnej diskusii termín registrované partnerstvo, no ten sa pretlačiť nepodarilo. „Ihriskom diskusie za posledných 20 rokov boli otázky týkajúce sa sexuality týchto párov. Tie však nepomáhajú konštruktívnemu posunu. Navyše to je neúctivé a v istých prejavoch aj ponižujúce voči LGBTI ľuďom vyťahovať intímne aspekty ich života do popredia pri tvorbe verejných politík,“ vysvetlil. Mimovládne organizácie preto termín registrovaného zväzku inovovali a zmenili.

Platformu zatiaľ tvorí 38 rôznorodých organizácií, od ľudskoprávnych cez regionálne až po kultúrne. Jej predstavitelia však plánujú so žiadosťou o podporu oslovovať i ďalšie. Prvou fázou kampane sú osobné príbehy homosexuálnych párov. „Chceme systematicky získavať verejnú podporu a to formou osobných príbehov. Mali sme spočiatku problém získať páry ochotné ísť so svojou kožou do médií, no ukázalo sa, že na Slovensku je dostatočná atmosféra a páry sú pripravené ísť na verejnosť a rozprávať o sebe a potrebe právneho uznania,“ priblížil Martin Macko.

Kampaň prichádza niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami. Ako povedal Fedor Blaščák, tento čas je dostatočne bláznivý a iracionálny na to, aby sa podarili aj takéto veľké veci. „Po voľbách bude s touto témou oveľa ťažšie politicky hýbať,“ upozornil s tým, že stavili na racionalitu politikov. Táto téma je od mimovládnych organizácií na stole s vládou či politickými stranami už dlhšie, prestať v diskusii neplánujú. Okrem prinášania príbehov chce platforma viesť aj odbornú či verejnú diskusiu, organizovať rôzne fóra. Kampaň je podľa Martina Macka plánovaná dlhodobo, možno aj na viac rokov, pričom počítajú s tým, že to nebude jednoduché. „Naším nástrojom je kombinácia lobbingu, verejného tlaku a sprostredkovania príbehov,“ doplnil ho Blaščák.

Podporu Životnému partnerstvu vyjadrila i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá takéto aktivity víta. „Pripomínajú, že základné právo na rešpektovanie rodinného a súkromného života patrí každému človeku a každá rodina, bez ohľadu na jej zloženie podľa pohlavia požíva rovnakú ochranu a uznanie zo strany štátu a spoločnosti,“ uviedla ombudsmanka. Podporu či sprostredkovanie pomoci ponúkol po neúspešnom februárovom referende o rodine i prezident Andrej Kiska, pripomenul Blaščák, no neplánujú voči nemu žiadnu iniciatívu. „Budeme s napätím sledovať jeho postoj,“ poznamenal. Referendum na túto tému však úplne vylúčil. „Je to to posledné, čo by sme tu teraz potrebovali, nemyslím si, že je správne ho využívať na kadečo“.

Mimovládky chcú však apelovať i na heterosexuálne páry, ktoré vychovávajú deti, no nežijú v manželstve, dnes ich je na Slovensku približne 100-tisíc. Aj tieto páry majú podľa Fedora Blaščáka problémy ako páry rovnakého pohlavia, či ide napríklad o preberanie pošty či uplatňovanie bezpodielového vlastníctva.

„Aj tejto skupine chceme ponúknuť voľnejší inštitút, ktorým by úradným spôsobom vstúpili do zväzku, no dialo by sa to inak ako pri tradičnom manželstve,“ vysvetlil novinárom. Životné partnerstvá sú podľa neho spoločným záujmom homosexuálnych i heterosexuálnych ľudí na Slovensku. „Poďme sa baviť prakticky a poďme to zobrať naozaj vážne, pretože týchto ľudí sú tisícky a potrebujú pomoc, pričom štát by im mal vyjsť v ústrety. Od toho tu je,“ povedal Blaščák. Ako ho doplnila Jana Jablonická Zezulová z platformy, „domnievame sa, že už včera bolo neskoro, títo ľudia nemôžu žiť v právnom vákuu“.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #registrované partnerstvo #LGBTI+