Kardinál Tomko: Štát by mal prísne trestať nevyplatenie spravodlivej mzdy

Slovenský kardinál Jozef Tomko pripomenul, že nevyplatenie spravodlivej mzdy je do neba volajúci hriech, ktorý by mal štát prísne trestať.

02.06.2015 17:30
Jozef Tomko (98) Foto: ,
Kardinál Jozef Tomko
debata (32)

Vo svojom komentári pre Vatikánsky rozhlas sa venoval aj situácii na Slovensku, ktorú v posledných dňoch poznačila kauza Váhostav a jeho reštrukturalizácia.

„K dnešnej situácii na Slovensku treba predovšetkým zdôrazniť, že cieľom hospodárskej činnosti nie je čím väčší zisk bez ohľadu na ľudí. Je veľmi nezdravým javom, keď sám robotník musí znížiť svoju mzdu, len aby si zachránil prácu,“ povedal kardinál. „Obrať niekoho o spravodlivú mzdu je do neba volajúci hriech a priestupok, ktorý by mal štát tvrdo trestať,“ zdôraznil kardinál Tomko.

Podľa Tomka by mal štát napomáhať podniku v chudobnejších krajoch, odkiaľ muži i ženy opúšťajú svoje rodiny a chodia na dlhšiu dobu do cudziny za prácou, a to aj na škodu rodiny.

Pápež František: Mzda dáva práci dôstojnosť

Téme nespravodlivej mzdy sa venoval aj pápež František, ktorý pri príležitosti druhého výročia svojho pontifikátu poskytol rozhovor mexickej televízii Televisa. V rozhovore sa ohradil proti zjednodušujúcemu tvrdeniu o „dobrých chudobných a zlých bohatých“.

„Nesmieme upadnúť do zjednodušovania či omylu,“ tvrdí pápež František. „Poznal som bohatých ľudí a tiež som podporil beatifikáciu jedného bohatéo argentínskeho podnikateľa Enriqua Shawa. Ten bol bohatý, ale svätý,“ pripomína pápež. „Človek môže mať peniaze. Boh mu ich dáva, aby ich spravoval dobre,“ zdôraznil.

Neplatiť spravodlivú mzdu je veľké zlo a... Foto: Reuters, ALESSANDRO BIANCHI
pápež František Neplatiť spravodlivú mzdu je veľké zlo a hriech, pripomína pápež František.

Peniaze podľa neho zotročujú vtedy, keď ignorujeme chudobu. „Najviac ma rozhorčuje nespravodlivá mzda, teda keď sa niekto obohacuje na úkor dôstojnosti, ktorú upiera druhému človeku. Mzda totiž dáva práci dôstojnosť,“ pripomína pápež František.

„Neplatiť spravodlivú mzdu, neplatiť poistenie, neplatiť nadčasy, to je hriech. Je to hriech! Či to robí boháč, niekto zo strednej triedy alebo chudobný, stále to je hriech,“ vyhlásil pápež František.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #kardinál Jozef Tomko #nespravodlivá mzda #sociálna politika