Čakajú nás horúčavy, nárast teploty zabrzdí studený front

Neprestajné balansovanie medzi chladným a teplejším počasím by už malo byť za nami. Teplomery ukazujú čoraz vyššie hodnoty, ktoré sa blížia k tropickým teplotám. Od štvrtka až do pondelka má byť na niektorých miestach cez deň 30 až 32 stupňov. Tento razantný nástup horúčav by sa však podľa odborníkov mal zastaviť.

03.06.2015 08:00
debata (4)

V súčasnosti k nám postupuje od západu studený front. Ten by mal priniesť ochladenie, ale pretože sa rozpadáva, ochladenie sa prejaví len mierne, nebude také citeľné, ako bývalo pri studených frontoch v máji.

„Tým by sa mal vzostup teploty trošku zabrzdiť, už by nemala pokračovať vo vzostupe, ktorý tu bol v posledných dňoch. To však neznamená, že nebude teplo, teplo bude stále, ale teplota nebude už tak rýchlo stúpať,“ povedal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Tento vývoj počasia prináša so sebou aj búrky, ktoré sa budú na niektorých miestach Slovenska objavovať aj dnes a zajtra. Asi najviac doteraz postihli najmä okres Stará Ľubovňa, kde v ôsmich obciach aj včera pretrvával tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý tam vyhlásili ešte v sobotu. Počas víkendu búrka narobila veľké škody v obciach Hromoš a Plavnica, včera sa situácia zopakovala, cestu medzi týmito obcami opäť zahatali nánosy bahna.

Na väčšine územia Slovenska však bude slnečné počasie bez zrážok, prejavuje sa nástup leta. Sme asi tri týždne pred letným slnovratom, takže deň je veľmi dlhý. Slnko vychádza ráno okolo piatej, zapadá niekedy medzi pol deviatou a trištvrte na deväť večer, takže reálny slnečný deň dosahuje okolo 15 hodín.

Keď je v tomto čase málo oblačnosti, zemský povrch sa ohrieva a od neho sa potom nerušene prehrievajú aj prízemné vrstvy vzduchu. Aj keď v niektorých regiónoch sa vytvárajú búrky, už predpoludním môže byť teplota dosť nepríjemná, nehovoriac už o popoludní.

Pri týchto horúčavách si človek kladie otázku, prečo prišli už na začiatku júna? Veď tento mesiac sa leto u nás ešte iba začína a nemalo by tu byť ani tak veľmi sucho.

„Tieto klasické klimatické podmienky dnes už neplatia tak ako v minulosti. V minulosti o takomto čase bývalo ešte aj daždivé počasie. Prílev vlhkého vzduchu od Atlantického oceánu do vnútrozemia Európy ešte pred takými 30 rokmi celkom reálne fungoval. Ale skúsenosti z konca 20. a začiatku 21. storočia sú také, že už sa to tak pravidelne nevyskytuje,“ upozorňuje Faško.

To sa prejavuje aj teraz, keď charakter počasia ovplyvňuje tlaková výš a nie tlaková níž. To spôsobuje, že sa nad nami nevytvára veľa oblačnosti a slnko môže dlho svietiť. A to podľa klimatológa vytvára základ pre ďalší vývoj počasia.

Prírodné prostredie sa môže už v počiatočnej etape leta veľmi prehriať, teplo je v prírodnom prostredí akumulované, a keď sem potom v lete začne prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, niekedy aj zo severnej Afriky, môžu nastať veľké horúčavy.

Pred tromi rokmi boli na Slovensku prvé tropické horúčavy už koncom apríla, čo bolo extrémne skoro. Tento rok na to nebola šanca, pri veľkých teplotných výkyvoch sa zemský povrch nemal čas prehriať. Ale pri súčasnom počasí, keď teplá fáza potrvá dlhšie, ochladenia, ktoré neskôr prídu, sa neprejavia tak výrazne ako doteraz, pretože teplo už bude akumulované v prostredí.

To môže byť nevýhodou pre ľudí, čo bývajú v panelákoch. Panely sa prehrievajú a teplo, ktorým sa naakumulujú, budú sálať do okolia. V takých bytoch býva teplo aj keď sa vonku už ochladilo.

„S tým sa zrejme budeme musieť pasovať aj v budúcnosti. Očakávania podľa scenárov klimatickej zmeny sú také, že na juhozápade Slovenska a vo veľkých mestách ako je Bratislava bude výrazný nárast tropických dní a nocí, to znamená denné teploty 30 stupňov a viac a v noci nad 20 stupňov. Teraz oteplenie zhodou okolností prišlo presne v čase, keď sa začína leto. Ľudia, čo sa radi kúpu v prírodnom prostredí, doteraz príležitosť nemali. Teraz už táto šanca príde, pretože tak, ako sa prehrieva vzduch, s istým oneskorením sa ohrieva aj voda v prírodných nádržiach,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teploty