Absolventom sa začína život riadnych poistencov

Pre tisíce mladých ľudí, ktorí práve vychádzajú zo stredných aj z vysokých škôl, sa pomaly začína "dospelácky" život. Mnohí sa chystajú v štúdiu pokračovať, iní si hľadajú prácu.

03.06.2015 15:00
debata

Ak zatiaľ žiadnu nemajú, ich prvá cesta, hoci to nie je povinné, by najskôr mala viesť na úrad práce. Po registrácii totiž naďalej nemusia platiť zdravotné poistenie. So sociálnym je to však zložitejšie.

„Študent strednej školy zostáva študentom do konca augusta roka, keď školu absolvoval. Študent vysokoškolák ním prestáva byť dňom vykonania poslednej záverečnej skúšky. Na úrad práce sa potom treba nahlásiť do siedmich dní po uplynutí týchto termínov,“ spresnila hovorkyňa Ústredia práce Jana Lukáčová.

Ak študent po skončení školy zostane nezamestnaný a prihlási sa na úrade práce, zostáva z hľadiska zdravotného poistenia naďalej poistencom štátu. „Zdravotnej poisťovni nemusí v takom prípade nahlásiť žiadnu skutočnosť,“ informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Ak sa však absolvent bez zamestnania rozhodne na úrad neprihlásiť, stane sa takzvaným samoplatiteľom zdravotného poistenia a svojej poisťovni to už povinne ohlásiť musí, a to do ôsmich dní od začiatku mesiaca nasledujúceho po tom, v ktorom skončil štúdium.

Inak je to v Sociálnej poisťovni. „Po ukončení štúdia nemusí Sociálnej poisťovni nič oznamovať,“ uviedla riaditeľka odboru výberu poistného Andrea Zahoranová. Ako ďalej vysvetlila, pre absolventa môžu nastať štyri základné situácie. Po prvé, zostane nezamestnaný.

„V takom prípade nemá voči Sociálnej poisťovni nijaké povinnosti, či už sa zaregistruje na úrade práce, alebo nie,“ hovorí. Zároveň mu však ani nevzniká nárok na výplatu sociálnych dávok. Môže si však buď vybrať niektorý z ponúkaných balíčkov na dobrovoľné poistenie, alebo si neskôr za obdobie evidencie poistné doplatiť.

Druhou možnosťou je, že sa zamestná. „Vtedy mu, naopak, povinnosti voči Sociálnej poisťovni vzniknú už od začiatku zárobkovej činnosti,“ pokračovala Zahoranová. Ak sa bývalý študent zamestná na pracovný pomer alebo dohodu, prihlasovacie a oznamovacie povinnosti a povinnosť odvádzať sociálne poistné plní za neho zamestnávateľ.

Ako zamestnanec je povinný platiť poistné na sociálne poistenie z dosiahnutého príjmu zo závislej činnosti. Za zamestnanca odvádza poistné (na nemocenské, starobné, invalidné a poistenie v nezamestnanosti) zamestnávateľ. On sám platí ešte ďalšie poistné na nemocenské, starobné a invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Tretia je alternatíva, že absolvent odíde za robotou do zahraničia. Vtedy pre neho opäť platí, že voči Sociálnej poisťovni nemá záväzky. Odvody si však môže platiť dobrovoľne. Ak je však zároveň povinne poistený v členskom štáte EÚ, dobrovoľné poistenie doma mu prestáva trvať a treba ho odhlásiť. V prípade, že ho mladý človek nezaplatí dva mesiace po sebe, zanikne mu automaticky.

Absolvent môže tiež začať podnikať. „V takom prípade pre účely sociálneho poistenia získa status samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO),“ spresnila Zahoranová. Ak predtým nikdy samostatne nezarábal, prvý raz sa mu posúdi povinnosť platiť poistné Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku, a to podľa dosiahnutého príjmu za uplynulý rok.

Napríklad absolvent skončil štúdium v máji a v septembri si založí živnosť, prvýkrát bude musieť sociálne odvody zaplatiť až k 1. júlu 2016, podľa príjmov z roku 2015.

Mať v rodine čerstvého absolventa znamená zároveň prísť o niektoré štátne dávky. „Vzápätí príde poberajúci rodič napríklad o daňový bonus v sume 21,14 eura či prídavok na dieťa, momentálne v sume 23,52 eura,“ uzavrela Lukáčová.

Povinnosti absolventov pri platení poistného

zdravotné poistenie

nezamestnaný

  • ak sa prihlási na úrade práce, zostáva ďalej poistencom štátu,
  • ak sa neprihlási, musí zdravotnej poisťovni povinne platiť každý mesiac ako samoplatca,

zamestnaný

  • platí povinne každý mesiac, prostredníctvom zamestnávateľa,

samostatne zárobkovo činný

  • platí každý rok, podľa zásad podávania daňových priznaní,

sociálne poistenie

nezamestnaný

  • nemá povinnosť platiť poistné, či už je na úrade práce registrovaný, alebo nie, nemá však ani nárok na sociálne dávky (nemocenské, dôchodkové a podobne), iba keď je poistený dobrovoľne,

zamestnaný

  • platí povinne prostredníctvom zamestnávateľa,

samostatne zárobkovo činný

  • platí každoročne, podľa zásad podávania daňových priznaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #poistenie #sociálne poistenie #zdravotné poistenie #študent