Gašparovič podstúpil plánovanú operáciu na onkológii

Bývalý prezident Ivan Gašparovič leží v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Zotavuje sa po plánovanej operácii hrubého čreva. Gašparovič je podľa informácií denníka Pravda spokojný a cíti sa dobre.

03.06.2015 11:18 , aktualizované: 17:40
Ivan Gašparovič Foto:
Ivan Gašparovič.
debata (213)

Dôveryhodný zdroj denníku povedal, že exprezidenta Gašparoviča v ústave hospitalizovali už v nedeľu. „Nebolo to nič neočakávané, zákrok bol dlhšie plánovaný,“ uviedol. Podľa tohto zdroja je exprezident „v pohode a v pohode bol aj pred nástupom do nemocnice“.

Onkologický ústav sa k liečbe exprezidenta nevyjadruje. Hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková uviedla, že informácie môžu dať len rodine. „Ako poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sme podľa zákona o zdravotnej starostlivosti oprávnení poskytovať údaje o zdravotnom stave len pacientovi, rodine a ďalším zákonom stanoveným osobám,“ povedala Vasilenková.

Na informácie o svojom zdravotnom stave bol Gašparovič skúpy aj v minulosti. Nechcel o nich verejne hovoriť ani vtedy, keď bol vo funkcii. Považoval ich za svoju súkromnú vec.

Prezident v minulosti dlhší čas zápasil s problémami kĺbov. Ešte počas pobytu v Prezidentskom paláci mu lekári v roku 2011 vymenili bedrový kĺb. Zákrok v celkovej anestézii prebehol bez komplikácií v Univerzitnej nemocnici na bratislavských Kramároch.

V marci mal Gašparovič 74 rokov. V úrade prezidenta skončil vlani v polovici júna. Hovoril, že si chce dať do poriadku svoju knižnicu, byť viac s rodinou či chodiť po Slovensku a do prírody. Operáciu hrubého čreva v minulosti podstúpili aj exprezident Rudolf Schuster, ktorý bol v úrade v rokoch 1999 až 2004, a prvý ponovembrový česko-slovenský prezident Václav Havel. Pre zápalové procesy v hrubom čreve boli obaja v ohrození života.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #onkológia #Ivan Gašparovič