Najviac znečistený vzduch je v garážach nákupných centier

Najviac znečistený vzduch na Slovensku je v mestách, konkrétne v garážach nákupných centier. Vyplýva to z výsledkov meraní Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA), o ktorých informoval predseda organizácie Daniel Lešinský.

03.06.2015 19:32
Trnavské mýto Foto: ,
Medzi najznečistenejšie lokality na Slovensku patrí aj Trnavské mýto v centre Bratislavy.
debata (5)

Aktivisti z centra od stredy 27. mája do utorka 2. júna zisťovali množstvo prachových častíc v ovzduší v Bratislave, Zvolene, Banskej Bystrici, Košiciach, Vysokých Tatrách, Žiline a v Trenčíne. K znečisťovaniu ovzdušia na Slovensku podľa nich najviac prispieva automobilová doprava v mestách a kúrenie uhlím na vidieku. Na zdravotné komplikácie spojené so znečisteným ovzduším podľa environmentálnych aktivistov umiera na Slovensku ročne viac ako 6 000 ľudí.

V garáži nákupného centra v Košiciach napríklad aktivisti namerali 42 900 prachových častíc na meter kubický vzduchu. Vysoké znečistenie zistili napríklad aj na frekventovaných uliciach a autobusových zastávkach v mestách (od 16 000 do 33 000 častíc na meter kubický) alebo vo vlaku ťahanom dieselovou lokomotívou (32 000 častíc na meter kubický). Kvalitný vzduch sa im podarilo namerať v prírode, či už vo Vysokých Tatrách (priemerne 1 400 častíc) alebo napríklad aj na bratislavskej Kolibe (2 950 častíc).

Podľa aktivistov treba zlepšenie kvality ovzdušia u nás presadzovať na troch úrovniach. Politici by mali investovať viac finančných prostriedkov, vrátane tých z fondov Európskej únie do projektov spojených so zvyšovaním čistoty ovzdušia a presadzovať prísnejšie pravidlá v oblasti vypúšťania emisií. Samosprávy by sa zase mali snažiť maximálne podporovať rozvoj nemotorovej dopravy, napríklad cyklistickej a široká verejnosť viac využívať verejnú dopravu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #garáže #znečistenie ovzdušia