O lúpeži v Krupine sa objavujú rôzne teórie

Nad okolnosťami lúpežného prepadnutia vily bohatého podnikateľa v Krupine visí stále viacero otáznikov. Napríklad prečo nebolo zapnuté bezpečnostné zariadenie, ktoré malo v takýchto prípadoch spustiť poplach?

04.06.2015 07:00
debata (15)

Polícia zatiaľ o prípade mlčí. Oznámila iba, že začala trestné stíhanie vo veci za obzvlášť závažný zločin lúpeže a vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebude poskytovať bližšie informácie.

Krupinský podnikateľ mal podľa neoficiálnych informácií vo svojej vile namontované moderné bezpečnostné zariadenie, ktoré bolo napojené na strážnu službu. Tá však nemohla zareagovať, keďže alarm sa nespustil, a tak nemala žiadne hlásenie prepadu. Medzi obyvateľmi 8-tisícového mestečka kolujú dve vysvetlenia, prečo bolo bezpečnostné zariadenie vypnuté. Celý prepad vraj bol len nafingovaný a je za tým poisťovací podvod. Túto verziu však odmietajú ľudia, ktorí okradnutého podnikateľa poznajú. Na také niečo nebol totiž odkázaný. Ponúkajú iné vysvetlenie. Domáci prestali byť opatrní a na zapnutie bezpečnostného zariadenia jednoducho pozabudli.

Ľudia, s ktorými sme sa rozprávali, sú presvedčení, že vilu niekto dlhý čas monitoroval a vedel, aké má podnikateľ a jeho manželka zvyky. Preto mu pred viac ako mesiacom ukradli drahé auto. Prišiel pred dom, zastavil auto, nechal ho naštartované a išiel k bráne. Takto to údajne robieval, a tí, čo vilu monitorovali, si to všimli. Keď sa vrátil, auto tam už nebolo. Druhou zvláštnou okolnosťou je hodnota lupu. Ukradnuté šperky mali mať hodnotu najskôr 500– až 800-tisíc eur, teraz vraj majitelia znížili ich cenu na 200-tisíc. Prečo takéto rapídne zníženie? To musí zistiť polícia.

V Krupine sa objavila teória, podľa ktorej sa na prepade podieľali bývalí policajti, ktorí mali skúsenosti s monitorovaním. A má tomu nasvedčovať aj rozvážne a sebaisté správanie zamaskovaných mužov. Do vily vošli traja chlapi v kuklách, keď bola doma len podnikateľova manželka, domáci pán bol práve na poľovačke. Boli k nej vraj celkom slušní a vystupovali distingvovane. Hovorili po slovensky, bez cudzieho prízvuku. Povedali jej, aby sa správala pokojne a nič sa jej nestane. Potom jej povrazom zviazali ruky a priviazali ju k zábradliu. A keď im povedala, že o chvíľu príde manžel, tak hneď zareagovali – minimálne hodinu a pol váš manžel ešte nepríde. Pravdepodobne mali ďalších komplicov, ktorí domáceho pána sledovali a lupičom v dome podávali správy. Podnikateľ má vo svojej vile viacero trezorov, niektoré lupiči otvorili rozbrusovačkou, do niektorých sa však nedostali. Keď odišli, žene sa podarilo uvoľniť z povrazov a utiecť k susedom, odkiaľ zavolali políciu.

Lúpež sa stala vo štvrtok minulého týždňa krátko po 22. hodine. Vila patrí podnikateľovi Ľubomírovi R., ktorý obchoduje s kovovým šrotom, ale aj s vojenským materiálom a so zbraňami. Spoločnosť, kde je spoluvlastníkom, má v predmete podnikania uvedené napríklad aj také činnosti ako nákup a predaj zbraní a streliva, výroba vojenského materiálu, jeho skladovanie, vývoj a výroba špeciálnej vojenskej techniky či obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #krupina #lúpežné prepadnutie