Úrady práce budú na nezamestnaných prísnejšie

Udržať sa v evidencii nezamestnaných na úrade práce, a teda aj čerpať z toho plynúce výhody, bude zrejme opäť o čosi ťažšie. Sociálny rezort totiž plánuje lepšie špecifikovať a spresniť dôvody, ktoré umožnia vyradiť uchádzača o zamestnanie zo zoznamu "pre nespoluprácu" s úradom.

05.06.2015 12:00
urad prace, Vazovova Foto: ,
Pripravovaná novela má spresniť podmienky vyradenia z evidencie nezamestnaných, ale aj zlepšiť šance presťahovať sa za prácou. (Ilustračné foto)
debata (18)

Novodefinované podmienky vyradenia z evidencie by mali byť súčasťou pripravovanej novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú už ministerstvo práce posunulo do medzirezortného pripomienkového konania. S jej účinnosťou sa počíta od januára 2016.

„Nepôjde v tomto prípade o nijaké zásadné zmeny, skôr o spresnenie súčasných pravidiel. Úpravy sú však stále predmetom diskusie, návrh môže prejsť viacerými zmenami, takže hovoriť o podrobnostiach je zatiaľ predčasné,“ uvádza hovorca ministerstva Michal Stuška.

Zo skúseností úradov práce možno usudzovať, že častou príčinou odmietania pracovných ponúk je fakt, že uchádzač v skutočnosti kdesi pracuje načierno.

„Problémom súčasnej novely je, že dôvody vyradenia stanovuje príliš nejednoznačne,“ dopĺňa hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. Niektoré formulácie o povinnostiach evidovaných uchádzačov sa podľa nej dajú vysvetliť rôznym spôsobom a novela by tomu mala zabrániť.

Zákon napríklad už v súčasnom znení umožňuje uchádzača vyradiť, keď neprijme od úradu pre neho primerané pracovné miesto. Mnohí ľudia však do práce fakticky aj nastúpia, ale po niekoľkých dňoch z nej odchádzajú – pričom zákonnú podmienku napriek tomu neporušili. Podobne niektorí klienti na úrade priamo neodmietnu ponúknutú možnosť rekvalifikácie, ale reálne sa ne nej nikdy nezúčastnia. A formulácii zákona, ktorá káže iba „neodmietnuť“ vzdelávanie, vyhoveli.

Ako Stuška doplnil, zo skúseností úradov práce možno usudzovať, že častou príčinou odmietania pracovných ponúk je fakt, že uchádzač v skutočnosti kdesi pracuje načierno, doma alebo aj v zahraničí. K zotrvaniu v evidencii ich vedie len fakt, že im tak zdravotné poistenie hradí štát.

Odborári sa zatiaľ k úvahám o týchto úpravách stavajú opatrne. Domnievajú sa, že by mohli v budúcnosti umelo zlepšovať štatistiky nezamestnanosti. Odporúčajú preto oproti nim nastaviť isté kontrolné mechanizmy. „Naše výhrady sa však doteraz netýkali nijakého konkrétneho návrhu. Iba sme podali pripomienku, v ktorej sme upozornili na možnosť takých praktík,“ pripomína prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár.

Ďalšie zmeny, ktoré prinesie novela

  • príspevok na podporu mobility za prácou: takto sa premenuje doterajší príspevok na presťahovanie za prácou, jeho priznanie už nebude podmienené trvalým pobytom v novom pôsobisku žiadateľa, ak sa čo i len prechodne presťahuje do vzdialenosti aspoň 70 km, štát mu môže preplatiť 80% nákladov na bývanie, maximálne však pol roka v sume 250 eur mesačne,
  • podpora vzdelávania: už sa nebude týkať len akreditovaných programov podľa zákona o trvalom vzdelávaní, ale aj takých, ktoré vymedzujú iné zákony, s príspevkom na vzdelávanie sa napríklad bude dať absolvovať kurz na obsluhu vysokozdvižných vozíkov, rôznych strojných zariadení a podobne,
  • pracovná prax pre absolventov: doteraz ju mohli ponúkať len firmy alebo živnostníci so zamestnancami, po novom budú môcť už aj živnostníci bez zamestnancov,
  • medzinárodná mobilita: občania z nečlenských krajín EÚ sa na Slovensku budú môcť zamestnať až na päť rokov na recipročnom princípe, že v ich krajine podobne budú smieť pracovať slovenskí občania,
  • menej administratívy pre klientov úradov práce: väčšinu dokladov dnes vyžadovaných od klientov si po novom obstarajú sami úradníci.

Zdroj: Novela zákona o službách zamestnanosti (účinná by mala byť od 1. januára 2016)

Podľa Stušku však práve z dôvodov možného podozrievania z manipulácie so štatistikou chce ministerstvo k tvorbe návrhov v tejto oblasti pristupovať nanajvýš zodpovedne. „Uvažujeme dokonca, že účinnosť týchto opatrení v novele odsunieme až na marec, aby sme sa pred parlamentnými voľbami vyhli prípadnej nedôvere,“ reaguje.

Nezamestnanosť na Slovensku sa za ostatné dva roky priebežne znižuje. Podľa údajov Ústredia práce v apríli klesla už na úroveň 11,68 percenta, kým v rovnakom mesiaci tri roky predtým bola vyše 14-percentná. Aprílové čísla hovoria o počte vyše 315-tisíc nezamestnaných osôb schopných okamžite nastúpiť do práce. Premiér Robert Fico sa nedávno vyjadril, že ešte v tomto roku by mieru nezamestnanosti rád zrazil pod 11,3 percenta, čo je súčasná úroveň v eurozóne.

Chystaná novela však prinesie aj významnejšie zmeny v nástrojoch zamestnanosti. Predovšetkým zlepší šance presťahovať sa za prácou do bohatšieho regiónu. Doteraz za to štát poskytoval záujemcovi iba jednorazový príspevok v sume 1 327,76 eura, navyše s podmienkou jeho prihlásenia sa v novom pôsobisku na trvalý pobyt. Vlani oň požiadalo iba 38 záujemcov.

Po novom by však už premenovaný príspevok na podporu mobility za prácou nemal byť viazaný na trvalé bydlisko. Ak sa preto čo i len prechodne presťahuje do vzdialenosti aspoň 70 km, štát mu môže preplatiť 80 percent nákladov na bývanie, maximálne však pol roka a v sume 250 eur mesačne. Ministerstvo práce očakáva, že o dočasnú finančnú výpomoc sa prihlási okolo 800 osôb.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad práce #nezamestnaní #novela zákona