Za hranicou je všetko lepšie. Platy, práca aj potraviny

Rakúske parkoviská plné áut so slovenskými ŠPZ. Slovensky hovoriaci čašníci, predavačky, ale aj personál v nemocnici. Prihraničné mesto Hainburg, vzdialené od Bratislavy asi štvrť hodiny cesty autom, sa mení. Našincov sem láka vidina lepšieho nákupu, viacerí sa tu usadili natrvalo.

05.06.2015 15:00
Čašníčka Petra, Hainburg Foto: ,
Čašníčka Petra odišla za prácou zo stredného Slovenska. Skúsila šťastie v Rakúsku a svoje rozhodnutie neľutuje.
debata (157)

V nedávno otvorenom nákupnom centre v predajni s obuvou pracuje aj Slovenka Ľubomíra. „Pracujem v Rakúsku od začiatku tohto roka. Mám tu celkom slušné sociálne výhody, platové podmienky sú neporovnateľne lepšie a celý sociálny program je oveľa prijateľnejší ako doma,“ vyratúva dôvody. Dochádza z Bratislavy, ale v budúcnosti sa plánuje do Hainburgu presťahovať natrvalo. „Nemčinu ovládam od detstva a popravde, platové podmienky boli najrozhodujúcejšie. Keď nebudem musieť, na Slovensko sa vrátiť neplánujem,“ uzatvára.

V posledných piatich rokoch výrazne vzrástol záujem Slovákov o byty a pozemky v okolí Hainburgu, čo, pravdaže postupne ceny zvýšilo. Najdrahšie bývanie je v blízkosti hraníc, teda v mestách Berg, Wolfsthal, Kitsee. Podľa Gabriely Kočkovskej z rakúskej realitnej kancelárie Finat Immobilien stále sú tu však nižšie ako ceny v Bratislave a jej okolí. „Momentálne máme v ponuke zrekonštruovaný dvojizbový byt v Bergu s rozlohou 68 štvorcových metrov za 100-tisíc eur. V Petržalke je oproti tomu cena bytu v pôvodnom stave s rovnakou rozlohou viac ako 120-tisíc eur. Tiež platí, že čím je bývanie od slovenských hraníc ďalej, tým sú ceny priaznivejšie,“ vysvetľuje Kočkovská.

Mnohí Slováci si v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc kúpia pozemok a na výstavbu si zavolajú stavebnú firmu zo Slovenska. Ušetrí im to ďalšie náklady. „V Rakúsku môžu podnikať aj slovenské firmy, je to však viazané na viaceré legislatívne opatrenia a, samozrejme, konkurenciu. Firma musí v prvom rade požiadať o povolenie rakúske ministerstvo hospodárstva, kde sa prihlasuje vykonávanie cezhraničnej činnosti,“ povedal Marián Tinka z portálu Topreality.sk.

Štatistické údaje za posledné dva mesiace hovoria, že ceny pozemkov sú v Hainburgu na rovnakej úrovni ako v Bratislave. Napríklad 620 štvorcových metrov stavebného pozemku vyjde na približne 150-tisíc eur. Podľa Tinku je však nespornou výhodou bývania v Rakúsku lepšie poskytovanie úverov, štátna podpora a, samozrejme, iná životná úroveň.

Dôchodkyne pani Mária a pani Katarína nakupujú... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dôchodkyne, Hainburg Dôchodkyne pani Mária a pani Katarína nakupujú v Hainburgu rady. Spájajú tým príjemné s užitočným.

Tieto informácie potvrdila aj obecná radkyňa obce Wolfsthal Zuzana Ondrisová. Šikovná Slovenska žije v Rakúsku už päť rokov. V posledných mestských voľbách prijala ponuku primátora mesta na kandidatúru. Spolu s ňou sa o priazeň voličov uchádzali ďalší dvaja Slováci, tí však vo voľbách neuspeli. A čo ju sem priviedlo? „S manželom sme hľadali nejaký vhodný pozemok na stavbu rodinného domu. Chceli sme byť čo najbližšie pri Bratislave, nemať cestou do práce žiadne zápchy a, samozrejme, dôležitá bola aj cena pozemku. V tom čase bola veľmi výhodná, takže to bola jasná voľba,“ opisuje prvotné dôvody sťahovania. S odstupom času oceňuje najmä pokojné a čisté prostredie. „Okrem toho tu zákony platia pre každého rovnako,“ dodáva.

Zamestnanie v Hainburgu si takisto pochvaľuje čašníčka Petra. Pochádza z okresu Poltár a za prácou najskôr prišla do hlavného mesta. „Nebolo to tam také, ako som si predstavovala. Za nájom som mala platiť 400 eur a zarobila som 380. To sa nedalo. Takže som si rozposlala životopisy v Rakúsku všade, kde sa dalo, a zadarilo sa. Som tu spokojná, dokážem sa slušne uživiť,“ hovorí Petra, ktorá zatiaľ dochádza z Bratislavy, ale uvažuje o presťahovaní sa do Hainburgu. Jej slovenská kolegyňa Katka už bola s vyjadreniami opatrnejšia. V jej prípade život za hranicami neprináša len samé pozitíva. Ako väčšina slobodných mamičiek na Slovensku, aj ona sa pasovala s nedostatkom peňazí. „Práca v Rakúsku mi, samozrejme, pomohla, ale ako mladá rodina nemáme vlastné bývanie a nájom tu nie je práve lacný,“ pripomenula. Katkin syn navštevuje škôlku v Hainburgu a tú si mladá mamička veľmi chváli „Deti majú slovenskú lektorku. Tá ich raz do týždňa na hodine slovenčiny učí aj slovenské pesničky a veľmi ich to baví. Dokonca som od neho dostala ku Dňu matiek kvetinku so slovenským prianím,“ neskrýva svoju radosť. Na porovnanie, kým čašníčka v Bratislave si vie zarobiť asi 700 eur mesačne v čistom, v Rakúsku je to takmer raz toľko.

V kaviarni, kde sme sa rozprávali so slovenskými čašníčkami, si na slnečnej terase pri šálke kávy vychutnávali slnečný deň aj dve dôchodkyne z Pezinka. Pani Katarína a pani Mária sem prišli za nákupmi a oddychom. „Chodievame pomerne často. Tak raz za jeden-dva mesiace,“ hovoria. A dôvod? Vyššia kvalita potravín, pracích prostriedkov a často aj prijateľnejšia cena. „My sme sa s mojím mužom za celý život našetrili dosť. Teraz ako dôchodcovia síce nemáme peňazí nazvyš, ale uráža ma, že nám na východný trh dovážajú potraviny v nižšej kvalite. Napríklad mäsové výrobky alebo sardinky. Tie nakupujeme najčastejšie tu. Už som sa naučila, ktoré potraviny sú tu lepšie, a za nimi vyslovene chodím,“ vysvetľuje pani Katarína. Za pravdu jej dáva aj pani Mária. „Tiež chcem mať také krásne biele prádlo, ako nám ukazujú v reklame. Vždy som sa čudovala, prečo sa mi to nikdy nedarí. Veď práčku viem zapnúť. Pracie prostriedky na Slovensku sú drahé a pritom menej účinné ako tie, ktoré si dovážam z Rakúska. Tak mi povedzte, čím to je?“ Obe sa zhodujú, že tak spájajú príjemné s užitočným. „Aj si nakúpime, aj pookrejeme na malom výlete,“ podotkli s úsmevom.

„Sme tu v podstate každý týždeň. Spravíme si veľký týždenný nákup, občas zoberieme aj bicykle a deň využijeme na športovanie. Niežeby v Bratislave možnosti na cyklistiku neboli, ale tu majú cyklistické trasy naozaj dobre premyslené. Turistov to láka,“ tvrdí manželský pár zo Záhoria. Trochu ich mrzí, že peniaze nosia do susednej krajiny a teda menej podporujú slovenské obchody. Ako však dodali, nie je tajomstvom, že predovšetkým kvalita, nielen potravín je naozaj vyššia.

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Rakúsko #pohraničie