Ľudia horúčavy nezvládajú, skolabovalo až 82 ľudí

Za posledných 24 hodín nahlásili Záchrannej zdravotnej službe až 82 kolapsov na území Slovenska. Informoval o tom Andrej Hirjak z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby. Až 57 ľudí museli záchranári nevyhnutne previezť do nemocnice.

05.06.2015 14:09
debata

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu, „preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku“, dodal Hirjak.

Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním.

Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. „Dôležité je to, že postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu,“ uviedol Hirjak.

Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #horúčavy #kolaps #pitný režim